Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu risotto grzybowe, idealne na piątkowy obiad lub kolację. Takie danie można śmiało zrobić z pieczarkami, chociaż dla mnie grzybki leśne są niezastąpione. Podgrzybki, które użyłam do przygotowania mojego dania zostały zebrane przeze mnie w zeszłym sezonie. Tamten rok był dla lasu wyjątkowo łaskawy, ciepłe i wilgotne powietrze idealnie sprzyjało wysypowi grzybów. W przeciągu kilku godzin zebraliśmy z bratem ponad 200 okazałych prawdziwków! (nie wliczając innych ,,pyrtków", m.in. podgrzybków, maślaków i kozaków :) )
Już nie mogę się doczekać tegorocznego sezonu na grzyby :))
Składniki:
2 torebki ryżu arborio
500 g mrożonych grzybów leśnych
kilka listków grzybów suszonych
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
bulion lub wywar spod grzybów - taka ilość, aby przykryła torebki z ryżem
sól, pieprz
1. Do dużego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy go do wrzenia, a następnie wrzucamy do niego ryż i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 25 min. Gdy ryż zmięknie, cedzimy go.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa lekko się zezłocą dodajemy do nich mrożone i suszone grzybki. Całość dusimy ok 15 minut.
3. Do miski wrzucamy ugotowany ryż i polewamy go sosem grzybowym. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
SMACZNEGO :)
Wygląda obłędnie! Raz w życiu jadłam risotto z grzybami i smak pamiętam do dziś :)
OdpowiedzUsuń