27 lut 2015

Baleron białoruski z kurczaka


Macie dość nudnych, kupnych wędlin? Zachęcam więc Was do przygotowania czegoś niebanalnego, niezwykle smacznego a przede wszystkim zdrowego. Baleron z pietruszką i koperkiem to mój domowy wyrób nr. 1. Z chrzanem i plastrem świeżego pomidora smakuje wyśmienicie.
Przy pierwszej okazji robienia tej wędliny nie miałam kurczaka tylko kaczkę, więc ją wykorzystałam. Baleron wyszedł bardziej zbity i aromatyczny, ale niestety było go połowę mniej :) (kaczuszka ma mniej mięsa niż kurczak), jednak dla wielbicieli domowych wyrobów polecam przygotować obydwie wersje.


Składniki:

cały kurczak (ok 1,5 - 2 kg)
pęczek koperku
pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
1,5 - 2 łyżeczki soli
pieprz
zioła prowansalskie
folia spożywcza
sznurek


1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem rozcinamy skórę między piersiami, a następnie ostrożnie ją ściągamy z reszty mięsa, uważając, aby jej nie uszkodzić (jedynie na skrzydełkach można ją odciąć). Skóra powinna być w 1 kawałku. Od kości oddzielamy mięso i kroimy na mniejszą kostkę. Można też oczywiście je zmielić, ale ja osobiście tego nie robię. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i pietruszką i odstawiamy do lodówki na ok 3 godz.

2. Wewnętrzną stronę skóry z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wykładamy na nią zamarynowane mięso. Całość zwijamy jak roladę, starając się nie robić żadnych prześwitów. Tak przygotowane mięso owijamy folią spożywczą bardzo ciasno i związujemy sznurkiem.

3. Mięso wkładamy do dużego garnka i zalewamy go wodą. Baleron gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, a czas zależny jest od wielkości kurczaka. Mój miał 1,6 kg i gotowałam go 1,5 godz. Po tym czasie mięso wyciągamy i wkładamy do ciasnej miski. Najlepiej obciążyć je jeszcze jakimś naczyniem.

4. Mięso odwijamy z folii dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie.

SMACZNEGO :)






4 komentarze:

  1. to po prostu galantyna z kurczaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się :) ale ta galantyna nosi nazwę baleron białoruski :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Baleron niezależnie z jakiego mięsa- to sztuka mięsa wędzona, parowana lub pieczona. Baleron białoruski to trybowany kurczak gdzie mięso razem ze skórą jest odcinane od kości, potem się je paruje po odpowiednim doprawieniu. Nie mieli się mięsa, nie szatkuje, bo wtedy to już nie baleron tylko galantyna. Tak więc galantyna nie może mieć nazwy baleron białoruski gdyż to są dwie różne rzeczy. Nie mniej jednak i jedno i drugie jest bardzo smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń