3 gru 2014

Konkurs bożonarodzeniowy z książką


KONKURS KONKURS KONKURS ! :-)




Wzbogaciłam się ostatnio o książkę z kulinarnymi tradycjami i przepisami, a że jestem posiadaczką masy takich książek doszłam do wniosku, że z wielką chęcią komuś ją podaruję... w zamian za pyszny świąteczny przepis :)

Aby wziąć udział w konkursie należy:

1. Polubić mój profil na facebooku Mancia w kuchni

2. W komentarzu pod tym postem lub na adres mayas@onet.eu wysłać przepis na ulubione ciasto/ciasteczka/deser, bez których nie wyobrażacie sobie Świąt Bożego Narodzenia.

3. Nie jest to konieczne, ale będzie bardzo mile widziane zdjęcie potrawy (wiadomo, że większość z nas zajada się oczami ;) )



Na Wasze przepisy czekam dokładnie do 14 grudnia do końca dnia. Po tym terminie skontaktuję się z wybraną przeze mnie osobą.






POWODZENIA! :-)

10 komentarzy:

  1. Składniki:
    Masa makowa:
    500g maku
    4 jajka
    150g masła
    130g cukru pudru
    2 łyżki miodu
    aromat migdałowy
    100g posiekanych orzechów włoskich
    100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
    mleko do sparzenia maku
    Biszkopt:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    Lukier:
    250g cukru pudru
    5 łyżek soku pomarańczowego
    Dodatkowo:
    kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis od Pani Renaty K.

    Bogaty Murzynek"

    250 g cukru
    300g mąki
    250ml mleka
    150ml oleju
    1 jajo
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki dowolnego dżemu
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki kakao
    1 szklanka mocnej kawy (bez fusów)
    120ml amaretto
    1 mały słoik kwaskowatej marmolady lub dżemu (tutaj marmolada z mirabelek)
    100g czekolady deserowej
    1 łyżka masła
    4 łyżki mleka


    Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać 250ml
    mleka oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie
    miksowania wbić jajo, dodać 2 łyżeczki dowolnego dżemu, cynamon i kakao.
    Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy.
    Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które
    powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W
    piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze
    140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem.
    Gdy ciasto już wystygnie, należy przekroić je na trzy placki.
    Przygotowaną i ostudzoną kawę mieszamy z amaretto. Następnie pierwszy
    placek kładziemy na dużym talerzu i nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy
    połową marmolady. Kładziemy drugi placek na wierzchu i powtarzamy
    czynności. Następnie kładziemy trzeci placek, ale ten tylko nasączamy
    resztą ponczu. Przygotowujemy polewę czekoladową: wrzucamy czekoladę,
    masło i 4 łyżki mleka do garnka, rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej
    i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Tak
    przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego!

    https://lh4.googleusercontent.com/-PSbRznJBSwE/VIHqlBTNygI/AAAAAAAADKg/wFMLGmHqutc/w756-h567-no/89a_Murzynek_inaczej1_b.JPG

    https://lh6.googleusercontent.com/-XFA00SLPMp4/VIHqliDr2pI/AAAAAAAADKk/6vlPjOx498Y/w756-h567-no/89a_Murzynek_inaczej2_b%282%29.JPG

    OdpowiedzUsuń
  3. 1 przepis od Ani B.

    MUFFINKI ŚNIEŻYNKI
    będą stanowić doskonałą ozdobę świątecznego stołu, nawet gdy zabraknie śniegu, doskonałe również na nadchodzącą zimę

    Muffiny: na 10 sztuk
    1 szkl. mąki,
    1 jajko,
    3 łyżki oleju,
    1/3 szkl. cukru,
    1łyżka cukru waniliowego,
    ½ szkl. mleka,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Suche składniki mieszamy w 1 misce, w drugiej mokre. Do mokrych składników dodajemy suche składniki, gdyby ciasto było za gęste dodajemy wiecej mleka.
    Nakładamy do foremek do ¾ wysokości, pieczemy 20 min. W 180 stopniach.

    Krem:
    330 ml śmietany kremówki,
    3 łyżki cukru pudru,
    2 śmietan-fixy
    cukrowe śnieżynki
    Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem. Przekładamy krem do szprycy, ozdabiamy muffinki. Wierzch dekorujemy śnieżynkami.

    https://lh5.googleusercontent.com/-w-zOxPA8H5I/VILIvEp50kI/AAAAAAAADLQ/upYBrDXNToE/w756-h567-no/2.JPG

    OdpowiedzUsuń
  4. 2 przepis od Ani B.

    CIASTO Z BAKALIAMI pyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii, sprawdzi się również podczas świąt Bożego Narodzenia jako piernik

    tortownica o średnicy 27cm,
    2 szkl.mąki, 1 szkl.cukru, 2jajka, 1szkl.mleka, ¼ szkl. oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao, ½ szkl.posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    Polewa kakaowa:
    ¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i przyprawą do piernika, dodajemy orzechy, rodzynki i płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min.w 180 stopniach. Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą.

    https://lh6.googleusercontent.com/--bDGt0xCpAM/VILJicjD0iI/AAAAAAAADL0/jdSh9K9oPl0/w756-h567-no/ciasto%2Bz%2Bbakaliami%2B%283%29.JPG

    OdpowiedzUsuń
  5. 3 przepis od Ani B.

    MAKOSERNIK, czyli seromakowiec, ciasto 2 w 1
    POŁĄCZENIE MAKOWCA Z SERNIKIEM

    Składniki na blaszkę: 24x36 cm
    Ciasto kruche:
    4 szkl. mąki
    1 jajko + 1 żółtko
    10 dag margaryny
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śmietana
    Masa makowa:
    500 g gotowej masy makowej
    3 białka
    cukier do smaku
    olejek migdałowy
    Masa serowa:
    1/2 kg sera
    1/2 margaryny
    cukier do smaku
    4 jajka
    budyń waniliowy
    olejek waniliowy

    CIASTO: Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Masa makowa: ubijamy białka, mieszamy z masą makową, dodajemy cukru do smaku i olejku waniliowego. Masa serowa: ser przekręcamy przez maszynkę razem z margaryną, dodajemy żółtka, cukier i olejek, następnie budyń a na końcu ubitą pianę z białek. WYKONANIE: ciasto rozwałkowujemy (zostawiamy kawałek na wierzch ciasta), układamy na blaszce, nakłuwamy widelcem. Wylewamy masę makową, następnie serową, Na wierzchu układamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.

    https://lh4.googleusercontent.com/-u1mRVgShDbk/VILJ7UQVybI/AAAAAAAADMc/4y1xsklUcx8/w756-h567-no/seromak%2B%281%29.jpg

    OdpowiedzUsuń
  6. 4 przepis od Ani B.

    METROWIEC

    CIASTO JASNE:
    3 jajka
    0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
    1,5 szkl. mąki
    1/4 szkl. wody
    1/4 szkl. oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO CIEMNE:
    3 jajka
    0,5 szkl. cukru + 2 łyżki
    1,5 szkl. mąki
    1/4 szkl. wody
    1/4 szkl. oleju
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    olejek arakowy

    KREM:
    1 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    1 budyń waniliowy
    sok z 1 cytryny
    1 margaryna

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    perełki cukrowe

    1.
    Oba ciasta robimy podobnie. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
    2.
    Krem: 1/4 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny.
    3.
    WYKONANIE CIASTA: Ciasto jasne i ciemne kroimy w jednakowej szerokości kromki. Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta, przykładamy kromkę w drugim kolorze i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto polewamy polewą i ozdabiamy wg uznania. Ciasto mocno chłodzimy a następnie kroimy po skosie.

    https://lh6.googleusercontent.com/-GsjxcPxpK0s/VILJsojaY7I/AAAAAAAADME/3a5teRjIoYA/w756-h567-no/metrowiec%2B%286%29.jpg

    OdpowiedzUsuń
  7. No i 5 przepis od Ani B. :)

    PIERNIK NA ŚWIĘTA pyszny i aromatyczny piernik, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole

    2 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka
    4 łyżki powideł śliwkowych
    2 łyżki kakao
    1/2 op. przyprawy do piernika
    kilka śliwek suszonych (drobno pokroić)
    rodzynki
    orzechy włoskie

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    polewa czekoladowa
    odrobina lukru + zielony barwnik

    Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Wymieszać dokładnie. Wylać na formę (11x38 cm). Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić, posmarować podgrzanymi powidłami, polać polewą i lukrem.

    https://lh4.googleusercontent.com/-s9Xku0bCmhs/VILJ1XV4ijI/AAAAAAAADMU/PqecgyvXf7w/w425-h567-no/piernik%2B%282%29.jpg

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis od Justyny

    U mnie co roku must have Świąt to oczywiście makowiec. W tym roku drożdżowy z domową masą makową i dużą iloscią bakali. Długo utrzymuje swieżość i jest naprawdę pyszny :)

    Składniki :

    450 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    25 g świeżych drożdży
    3 żółtka ( białka odkładamy, wykorzystamy je do masy makowej )
    50 g roztopionego masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    500 g masy makowej

    Ponad to :

    roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu

    Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy na 10 minut żeby zaczęły pracować.

    Mąkę przesiewamy z cukrem i solą. Dodajemy zaczyn drozdżowy, żółtka, mieszamy. Gdy mąka zacznie być wchłaniana dodajemy masło. Zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( ok 8 minut ).

    Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętosci.

    Chwilę przed dalszym działaniem z ciastem białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy, mieszajac łopatką do masy makowej.

    Po wyrośnięciu ciasto kilkakrotnie uderzyć pięścią w celu odgazowania. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Równomiernie rozkładamy masę makową pozostawiając ok 1cm odległosci od każdego boku. Całość zwijamy w roladę. Roladę przecinamy na połowę tak aby jeden koniec nie został przecięty. Oba ramiona zaplatamy ze sobą masą makową ku górze. Formujemy okrąg lub zostawiamy ( po uformowaniu w okrąg będziecie mieli wieniec ). Można pominąć rozcinanie itp. i uformować tylko w roladę.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do napuszenia.

    Piekarnik nagrzewamy do 180°C

    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy warkocz rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 35 minut do złotego koloru. Gorącą polewamy lukrem lub smarujemy miodem.

    Smacznego :)


    https://lh6.googleusercontent.com/-rLWmAk7r_n4/VI02U5ClmPI/AAAAAAAADPc/FHIGRigsMoQ/w380-h569-no/1-mezeki%2B%2842%29.JPG

    OdpowiedzUsuń
  9. 1 przepis od Justyny B.

    Muffiny z choinką
    Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 lub 3 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka

    Składniki na krem do dekoracji:
    1 tabliczka białej czekolady
    150 g serka homogenizowanego
    Zielony barwnik

    Dodatkowo:
    Cukier puder do oprószenia
    Rożki waflowe do lodów
    Kolorowa posypka, maczek cukrowy, dekorki

    Przygotowanie:
    1.Wkładam do miski suche składniki (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy i kakao) dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja) i mieszam drewnianą łyżką.
    2.Ciasto nakładam papilotek włożonych do formy na muf finki. Piekę w 180°C przez ok. 25 minut. Babeczki studzę.
    3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszam z serkiem homogenizowanym i barwnikiem.
    4.Każdą muf finkę oprószam lekko cukrem pudrem. Rożek waflowy smaruję masą serkową z każdej strony, można też posmarować spód, żeby choinka lepiej się trzymała muf finki.
    5. Resztę masy przekładam do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekoruję rożek dookoła. Wierzch posypuję kolorowym maczkiem lub przyczepiam cukrowe dekorki.


    https://lh6.googleusercontent.com/-vMBv1WQ7enM/VI2NLQ4uQaI/AAAAAAAADQM/x8qYW8RgFHk/w321-h451-no/thumb.html.jpg

    OdpowiedzUsuń
  10. 2 przepis od Justyny B.

    Domowe trufelki
    Składniki na masę trufelkową:
    200g biszkoptów
    100g czekolady mlecznej
    200g serka homogenizowanego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Na polewę:
    50 g białej czekolady
    50g gorzkiej czekolady
    Kolorowe posypki lub dekorki cukrowe do ozdoby
    Przygotowanie:
    1. Ciastka rozdrabniam do okruszków, można ręcznie lub w blenderze. Przesypuję do miski.
    2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Wsypuję cukier waniliowy i dodaję serek.
    3. Mieszam wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy.
    4. Z powstałej masy trufelkowej formuję kulki i układam na dużej desce do krojenia przykrytej papierem do pieczenia.
    5. Wstawiam do lodówki i przygotowuję polewę.
    6. Czekoladę łamię na małe kawałki, wrzucam do garnka i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
    7. Zimne trufelki obtaczam w czekoladzie i dekoruję kolorową posypką. Wstawiam do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.
    Smacznego!

    https://lh3.googleusercontent.com/-xDpmOWy41Ts/VI2NQrw7WzI/AAAAAAAADQc/3eT6Y_tuUTQ/w420-h560-no/czekoladowe%2Btrufelki.JPG

    OdpowiedzUsuń