tag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post5334388765025476869..comments2023-11-19T08:15:01.469-08:00Comments on Mancia w kuchni: Konkurs bożonarodzeniowy z książkąAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-83160730096227282872014-12-14T05:15:47.392-08:002014-12-14T05:15:47.392-08:002 przepis od Justyny B.
Domowe trufelki
Składniki...2 przepis od Justyny B.<br /><br />Domowe trufelki<br />Składniki na masę trufelkową:<br />200g biszkoptów<br />100g czekolady mlecznej<br />200g serka homogenizowanego<br />1 łyżeczka cukru waniliowego<br />Na polewę:<br />50 g białej czekolady<br />50g gorzkiej czekolady<br />Kolorowe posypki lub dekorki cukrowe do ozdoby<br />Przygotowanie:<br />1. Ciastka rozdrabniam do okruszków, można ręcznie lub w blenderze. Przesypuję do miski.<br />2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Wsypuję cukier waniliowy i dodaję serek.<br />3. Mieszam wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy.<br />4. Z powstałej masy trufelkowej formuję kulki i układam na dużej desce do krojenia przykrytej papierem do pieczenia.<br />5. Wstawiam do lodówki i przygotowuję polewę.<br />6. Czekoladę łamię na małe kawałki, wrzucam do garnka i rozpuszczam w kąpieli wodnej.<br />7. Zimne trufelki obtaczam w czekoladzie i dekoruję kolorową posypką. Wstawiam do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.<br />Smacznego!<br /><br />https://lh3.googleusercontent.com/-xDpmOWy41Ts/VI2NQrw7WzI/AAAAAAAADQc/3eT6Y_tuUTQ/w420-h560-no/czekoladowe%2Btrufelki.JPGAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-20294484604248841462014-12-14T05:15:02.773-08:002014-12-14T05:15:02.773-08:001 przepis od Justyny B.
Muffiny z choinką
Składni...1 przepis od Justyny B.<br /><br />Muffiny z choinką<br />Składniki na ciasto:<br />2 szklanki mąki<br />2/3 szklanki cukru<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 łyżeczka cukru waniliowego<br />2 lub 3 łyżki kakao<br />1 szklanka mleka<br />1/3 szklanki oleju<br />2 jajka<br /><br />Składniki na krem do dekoracji:<br />1 tabliczka białej czekolady<br />150 g serka homogenizowanego<br />Zielony barwnik<br /><br />Dodatkowo:<br />Cukier puder do oprószenia<br />Rożki waflowe do lodów<br />Kolorowa posypka, maczek cukrowy, dekorki<br /><br />Przygotowanie:<br />1.Wkładam do miski suche składniki (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy i kakao) dodaję mokre (olej lub masło, mleko i jaja) i mieszam drewnianą łyżką.<br />2.Ciasto nakładam papilotek włożonych do formy na muf finki. Piekę w 180°C przez ok. 25 minut. Babeczki studzę.<br />3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszam z serkiem homogenizowanym i barwnikiem.<br />4.Każdą muf finkę oprószam lekko cukrem pudrem. Rożek waflowy smaruję masą serkową z każdej strony, można też posmarować spód, żeby choinka lepiej się trzymała muf finki.<br />5. Resztę masy przekładam do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i dekoruję rożek dookoła. Wierzch posypuję kolorowym maczkiem lub przyczepiam cukrowe dekorki.<br /><br /><br />https://lh6.googleusercontent.com/-vMBv1WQ7enM/VI2NLQ4uQaI/AAAAAAAADQM/x8qYW8RgFHk/w321-h451-no/thumb.html.jpgAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-7025678793289547432014-12-13T23:04:15.741-08:002014-12-13T23:04:15.741-08:00Przepis od Justyny
U mnie co roku must have Świąt...Przepis od Justyny<br /><br />U mnie co roku must have Świąt to oczywiście makowiec. W tym roku drożdżowy z domową masą makową i dużą iloscią bakali. Długo utrzymuje swieżość i jest naprawdę pyszny :)<br /><br />Składniki :<br /><br />450 g mąki pszennej<br />200 ml mleka<br />25 g świeżych drożdży<br />3 żółtka ( białka odkładamy, wykorzystamy je do masy makowej )<br />50 g roztopionego masła<br />1/2 szklanki cukru<br />1 łyżeczka soli<br />500 g masy makowej<br /><br />Ponad to :<br /><br />roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu<br /><br />Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy na 10 minut żeby zaczęły pracować.<br /><br />Mąkę przesiewamy z cukrem i solą. Dodajemy zaczyn drozdżowy, żółtka, mieszamy. Gdy mąka zacznie być wchłaniana dodajemy masło. Zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( ok 8 minut ).<br /><br />Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętosci.<br /><br />Chwilę przed dalszym działaniem z ciastem białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy, mieszajac łopatką do masy makowej.<br /><br />Po wyrośnięciu ciasto kilkakrotnie uderzyć pięścią w celu odgazowania. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Równomiernie rozkładamy masę makową pozostawiając ok 1cm odległosci od każdego boku. Całość zwijamy w roladę. Roladę przecinamy na połowę tak aby jeden koniec nie został przecięty. Oba ramiona zaplatamy ze sobą masą makową ku górze. Formujemy okrąg lub zostawiamy ( po uformowaniu w okrąg będziecie mieli wieniec ). Można pominąć rozcinanie itp. i uformować tylko w roladę.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do napuszenia.<br /><br />Piekarnik nagrzewamy do 180°C<br /><br />Przed włożeniem do piekarnika smarujemy warkocz rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 35 minut do złotego koloru. Gorącą polewamy lukrem lub smarujemy miodem.<br /><br />Smacznego :)<br /><br /><br />https://lh6.googleusercontent.com/-rLWmAk7r_n4/VI02U5ClmPI/AAAAAAAADPc/FHIGRigsMoQ/w380-h569-no/1-mezeki%2B%2842%29.JPGAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-13102004507174460052014-12-06T01:24:39.847-08:002014-12-06T01:24:39.847-08:00No i 5 przepis od Ani B. :)
PIERNIK NA ŚWIĘTA pys...No i 5 przepis od Ani B. :)<br /><br />PIERNIK NA ŚWIĘTA pyszny i aromatyczny piernik, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole<br /><br />2 szkl. mąki<br />1 szkl. cukru<br />1 szkl. mleka<br />1/2 kostki margaryny<br />1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />2 jajka<br />4 łyżki powideł śliwkowych<br />2 łyżki kakao<br />1/2 op. przyprawy do piernika<br />kilka śliwek suszonych (drobno pokroić)<br />rodzynki<br />orzechy włoskie<br /><br />Dodatkowo:<br />powidła śliwkowe<br />polewa czekoladowa<br />odrobina lukru + zielony barwnik<br /> <br />Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Wymieszać dokładnie. Wylać na formę (11x38 cm). Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić, posmarować podgrzanymi powidłami, polać polewą i lukrem.<br /><br />https://lh4.googleusercontent.com/-s9Xku0bCmhs/VILJ1XV4ijI/AAAAAAAADMU/PqecgyvXf7w/w425-h567-no/piernik%2B%282%29.jpgAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-70420936095214592762014-12-06T01:24:08.321-08:002014-12-06T01:24:08.321-08:004 przepis od Ani B.
METROWIEC
CIASTO JASNE:
3 ja...4 przepis od Ani B.<br /><br />METROWIEC<br /><br />CIASTO JASNE:<br />3 jajka<br />0,5 szkl. cukru + 2 łyżki<br />1,5 szkl. mąki<br />1/4 szkl. wody<br />1/4 szkl. oleju<br />2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br />CIASTO CIEMNE:<br />3 jajka<br />0,5 szkl. cukru + 2 łyżki<br />1,5 szkl. mąki<br />1/4 szkl. wody<br />1/4 szkl. oleju<br />2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia<br />2 łyżki kakao<br />olejek arakowy<br /><br />KREM:<br />1 szkl. mleka<br />1 szkl. cukru<br />1 budyń waniliowy<br />sok z 1 cytryny<br />1 margaryna<br /><br />Dodatkowo:<br />polewa czekoladowa<br />perełki cukrowe<br /><br />1.<br />Oba ciasta robimy podobnie. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni.<br />2.<br />Krem: 1/4 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Budyń mieszamy w odlanym mleku, wlewamy do gotującego mleka. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy budyń i sok z cytryny.<br />3.<br />WYKONANIE CIASTA: Ciasto jasne i ciemne kroimy w jednakowej szerokości kromki. Następnie smarujemy z jednej strony kromkę ciasta, przykładamy kromkę w drugim kolorze i tak do wyczerpania składników. Gotowe ciasto polewamy polewą i ozdabiamy wg uznania. Ciasto mocno chłodzimy a następnie kroimy po skosie.<br /><br />https://lh6.googleusercontent.com/-GsjxcPxpK0s/VILJsojaY7I/AAAAAAAADME/3a5teRjIoYA/w756-h567-no/metrowiec%2B%286%29.jpgAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-82479016962208046532014-12-06T01:23:18.276-08:002014-12-06T01:23:18.276-08:003 przepis od Ani B.
MAKOSERNIK, czyli seromakowie...3 przepis od Ani B.<br /><br />MAKOSERNIK, czyli seromakowiec, ciasto 2 w 1<br />POŁĄCZENIE MAKOWCA Z SERNIKIEM<br /><br />Składniki na blaszkę: 24x36 cm<br />Ciasto kruche:<br />4 szkl. mąki<br />1 jajko + 1 żółtko<br />10 dag margaryny<br />1/2 szkl. cukru<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />śmietana<br />Masa makowa:<br />500 g gotowej masy makowej<br />3 białka<br />cukier do smaku<br />olejek migdałowy<br />Masa serowa:<br />1/2 kg sera<br />1/2 margaryny<br />cukier do smaku<br />4 jajka<br />budyń waniliowy<br />olejek waniliowy<br /><br />CIASTO: Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Masa makowa: ubijamy białka, mieszamy z masą makową, dodajemy cukru do smaku i olejku waniliowego. Masa serowa: ser przekręcamy przez maszynkę razem z margaryną, dodajemy żółtka, cukier i olejek, następnie budyń a na końcu ubitą pianę z białek. WYKONANIE: ciasto rozwałkowujemy (zostawiamy kawałek na wierzch ciasta), układamy na blaszce, nakłuwamy widelcem. Wylewamy masę makową, następnie serową, Na wierzchu układamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.<br /><br />https://lh4.googleusercontent.com/-u1mRVgShDbk/VILJ7UQVybI/AAAAAAAADMc/4y1xsklUcx8/w756-h567-no/seromak%2B%281%29.jpgAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-87586234479160391712014-12-06T01:22:34.969-08:002014-12-06T01:22:34.969-08:002 przepis od Ani B.
CIASTO Z BAKALIAMI pyszne cze...2 przepis od Ani B.<br /><br />CIASTO Z BAKALIAMI pyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii, sprawdzi się również podczas świąt Bożego Narodzenia jako piernik<br /><br />tortownica o średnicy 27cm,<br />2 szkl.mąki, 1 szkl.cukru, 2jajka, 1szkl.mleka, ¼ szkl. oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao, ½ szkl.posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika<br />Polewa kakaowa:<br />¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao<br /> Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i przyprawą do piernika, dodajemy orzechy, rodzynki i płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min.w 180 stopniach. Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą.<br /><br />https://lh6.googleusercontent.com/--bDGt0xCpAM/VILJicjD0iI/AAAAAAAADL0/jdSh9K9oPl0/w756-h567-no/ciasto%2Bz%2Bbakaliami%2B%283%29.JPGAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-81147111241752359732014-12-06T01:21:36.292-08:002014-12-06T01:21:36.292-08:001 przepis od Ani B.
MUFFINKI ŚNIEŻYNKI
będą stano...1 przepis od Ani B.<br /><br />MUFFINKI ŚNIEŻYNKI<br />będą stanowić doskonałą ozdobę świątecznego stołu, nawet gdy zabraknie śniegu, doskonałe również na nadchodzącą zimę<br /><br />Muffiny: na 10 sztuk<br />1 szkl. mąki,<br />1 jajko,<br />3 łyżki oleju,<br />1/3 szkl. cukru,<br />1łyżka cukru waniliowego,<br />½ szkl. mleka,<br />1 łyżka kakao,<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />Suche składniki mieszamy w 1 misce, w drugiej mokre. Do mokrych składników dodajemy suche składniki, gdyby ciasto było za gęste dodajemy wiecej mleka.<br />Nakładamy do foremek do ¾ wysokości, pieczemy 20 min. W 180 stopniach.<br /><br />Krem:<br />330 ml śmietany kremówki,<br />3 łyżki cukru pudru,<br />2 śmietan-fixy<br />cukrowe śnieżynki<br />Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem. Przekładamy krem do szprycy, ozdabiamy muffinki. Wierzch dekorujemy śnieżynkami.<br /><br />https://lh5.googleusercontent.com/-w-zOxPA8H5I/VILIvEp50kI/AAAAAAAADLQ/upYBrDXNToE/w756-h567-no/2.JPGAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-26931689127156046892014-12-05T09:32:07.319-08:002014-12-05T09:32:07.319-08:00Przepis od Pani Renaty K.
Bogaty Murzynek"
...Przepis od Pani Renaty K.<br /><br />Bogaty Murzynek"<br /><br />250 g cukru<br />300g mąki<br />250ml mleka<br />150ml oleju<br />1 jajo<br />1 łyżeczka sody<br />2 łyżeczki dowolnego dżemu<br />2 łyżeczki cynamonu<br />2 łyżki kakao<br />1 szklanka mocnej kawy (bez fusów)<br />120ml amaretto<br />1 mały słoik kwaskowatej marmolady lub dżemu (tutaj marmolada z mirabelek)<br />100g czekolady deserowej<br />1 łyżka masła<br />4 łyżki mleka<br /><br /><br />Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać 250ml<br />mleka oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie<br />miksowania wbić jajo, dodać 2 łyżeczki dowolnego dżemu, cynamon i kakao.<br />Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy.<br />Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które<br />powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W<br />piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze<br />140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem.<br />Gdy ciasto już wystygnie, należy przekroić je na trzy placki.<br />Przygotowaną i ostudzoną kawę mieszamy z amaretto. Następnie pierwszy<br />placek kładziemy na dużym talerzu i nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy<br />połową marmolady. Kładziemy drugi placek na wierzchu i powtarzamy<br />czynności. Następnie kładziemy trzeci placek, ale ten tylko nasączamy<br />resztą ponczu. Przygotowujemy polewę czekoladową: wrzucamy czekoladę,<br />masło i 4 łyżki mleka do garnka, rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej<br />i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Tak<br />przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta. Smacznego!<br /><br />https://lh4.googleusercontent.com/-PSbRznJBSwE/VIHqlBTNygI/AAAAAAAADKg/wFMLGmHqutc/w756-h567-no/89a_Murzynek_inaczej1_b.JPG<br /><br />https://lh6.googleusercontent.com/-XFA00SLPMp4/VIHqliDr2pI/AAAAAAAADKk/6vlPjOx498Y/w756-h567-no/89a_Murzynek_inaczej2_b%282%29.JPGAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16857050990600583591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4295564516168801526.post-74382754469462529152014-12-03T11:38:17.196-08:002014-12-03T11:38:17.196-08:00Składniki:
Masa makowa:
500g maku
4 jajka
150g mas...Składniki:<br />Masa makowa:<br />500g maku<br />4 jajka<br />150g masła<br />130g cukru pudru<br />2 łyżki miodu<br />aromat migdałowy<br />100g posiekanych orzechów włoskich<br />100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej<br />mleko do sparzenia maku<br />Biszkopt:<br />4 jajka<br />¾ szklanki cukru<br />½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)<br />½ szklanki mąki ziemniaczanej<br />Lukier:<br />250g cukru pudru<br />5 łyżek soku pomarańczowego<br />Dodatkowo:<br />kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracjiAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16949251993503425711noreply@blogger.com