3 gru 2014

Barszcz czerwony czysty (Wigilijny)





Zawsze miałam problem z uzyskaniem idealnego koloru barszczu, często przy gotowaniu buraków zupa traciła kolor i robiła się ciemna.
Jak się okazało, cała tajemnica tkwi w czasie jego przygotowania. Kiedyś barszcz gotowałam ok 40 minut (aby buraki zmiękły), a dziś doprowadzam go tylko do wrzenia (trwa to ok 10 minut). Barszcz wychodzi idealny, ma piękny intensywny kolor i wyjątkowy smak.


Składniki:

1 kg czerwonych buraków
3 l wody
2 słodkie jabłka
5 suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
1 marchewka
ok 1 -2 kieliszków octu winnego
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól


1. Buraczki i marchewkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na zgrabne słupki. Z jabłek wydrążamy jedynie gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy na 4 części. Czosnek razem ze skórką rozgniatamy. Do zimnej wody wrzucamy warzywa, owoce i przyprawy (razem z octem). Całość doprowadzamy do wrzenia (nie dłużej!).


 2. Garnek z barszczem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Przed podaniem odcedzamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz