26 lis 2014

Biała lasagne z paluszkami krabowymi, cebulą i groszkiem


Lasagne robię już nie pierwszy raz, jednak za każdym razem przygotowuję ją z sosem beszamelowym. Składniki, które akurat mam w lodówce  pasują do jasnego sosu. Ale tak to już jest... zamiast zrobić na początek tradycyjną z mięsem i pomidorowym sosem ja od razu zaczynam kombinować. Do tej pory każda, jaką zrobiłam była głównie warzywna. Mam więc motywację na następny raz do stworzenia wersji mięsnej :)

Dzieląc się z Wami jeszcze moimi przemyśleniami, stwierdzam, że groszek mrożony bije na łeb i szyję ten z puszki. Słodki i chrupiący - mniam!

Składniki:

płaty do lasagne
10 paluszków surimi
1/2 opakowania mrożonego groszku
4 małe cebule
żółty ser i parmezan

sos beszamelowy:

2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 żółtka
4 łyżki śmietany
sól, pieprz


1. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, paluszki krabowe dzielimy na mniejsze części, zielony groszek rozmrażamy.

2. Sos beszamelowy: masło stapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!). Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Solimy i pieprzymy.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami : płaty do lasagne, kilka łyżek sosu, cebula, paluszki surimi, zielony groszek i starty żółty ser. Takich warstw układamy ok 4 - 5. Na wierzch wykładamy płaty lasagne, smarujemy je sosem beszamelowym i onficie posypujemy startym żółtym serem i parmezanem.




4.  Pieczemy ok 30 minut w 200*C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz