16 paź 2014

Maślane ciasteczka z marmoladą


To zdecydowanie najlepsze maślane ciasteczka, jakie jadłam do tej pory - delikatnie kruche, maślane, intensywnie śmietankowe z konfiturą truskawkową. Dodatkowym ich plusem jest to, że robi się je bardzo szybko. Ciasto nie wymaga wałkowania ani wykrawania. Ciasteczka formuje się na papierze do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego, a składniki dodatkowe tj. olejki zapachowe czy konfitury to dowolność :)

Składniki:

220 g masła w temperaturze pokojowej
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli
olejek śmietankowy i ekstrakt waniliowy

konfitura


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.  Masło ucieramy na puch stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, kilka kropel olejku śmietankowego i ok 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

2. Mąki przesiewamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy maślanej. Ucieramy do momentu połączenia składników.

3. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy z niego okrągłe ciacha. Na wierzchu każdego robimy dołek i wkładamy do niego po 1/3 łyżeczki marmolady. Ciastka pieczemy 12 - 15 minut (w zależności od ich wielkości) przy funkcji termoobiegu.






4 komentarze:

  1. Kojarzą mi się z dzieciństwem! Niesamowite ile wspomnień przywołują... ciastka.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń