Nadszedł czas na dynie - duże, jędrne, soczyste, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dynie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a ponadto są niskokaloryczne. Zupa z dyni z dodatkiem imbiru rewelacyjnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.
Składniki:
ok 3,5 kg dynia
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
rosół
imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
śmietana 18%
pestki z dyni
1. Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środki, układamy na folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez ok 30 minut. Dzięki temu skóra dyni zmięknie i łatwiej się ją będzie ściągać.
2. Obraną ze skóry dynię kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na maśle, wrzucamy do dużego rondla i zalewamy aż do przykrycia rosołem. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę i kroimy je na drobną kostkę, a następnie lekko szklimy je na maśle.
3. Do rondla z dynią dorzucamy cebulę z czosnkiem, chwilkę podgotowujemy, a następnie całość dokładnie i długo mielimy w blenderze na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy trochę rosołu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy również szczyptę gałki muszkatołowej i imbiru.
4. Zupę podajemy z grzankami (chlebem podsmażonym na maśle), łyżką śmietanki i pestkami dyni.
Zupa z korbola, idealna jesienią:-) Muszę w końcu zrobić:-)
OdpowiedzUsuńkorbol - ale zabawnie :) aż musiałam w googlach sprawdzić cóż to znaczy :)) Wniosek jaki? Człowiek uczy się całe życie :)))
UsuńA zupę polecam. Rewelacja.