13 paź 2014
Piernik staropolski dojrzewający - przygotowanie ciasta
I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym poście podawałam przepis na przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
1,2 kg mąki pszennej
3 duże jajka
100 g smalcu
150 g masła (nie margaryny!)
1/2 litra miodu prawdziwego
5 kopiastych łyżek przyprawy do piernika KLIK lub 3 opakowania kupnej
1/2 szklanki schłodzonego mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 3/4 szklanki białego cukru
1. W rondelku (koniecznie z grubym dnem) roztapiamy masło, smalec, cukier i miód. Składniki muszą się połączyć, lecz nie mogą zawrzeć. Masę dokładnie studzimy do temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszając, aby cukier nie osiadał na dnie).
2. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.
3. Do dużej miski przelewamy masę miodową i na wolnych obrotach miksujemy wbijając po 1 jajku i dodając po 1 łyżce mąki. Wlewamy mleko, wsypujemy resztę mąki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale nie na tyle, żeby dało się je wyrobić dłońmi.
4. Ciasto przekładamy do ceramicznego naczynia, przykrywamy bawełnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na dolną półkę. Tak przygotowana masa powinna leżeć w lodówce min. 6 tyg.
Pierniczka robię na bieżąco, więc dalsze etapy jego przygotowania przedstawię w momencie, gdy będę go piekła :) Seredcznie zachęcam do przygotowania go razem ze mną! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm, jak pięknie zapachniało Świętami! :)))
OdpowiedzUsuńJa zawsze nastawiam na 7 tygodni. I te tygodnie chyba najdłużej się ciągną :)
OdpowiedzUsuńZapach jest tak powalający że najchętniej już bym go upiekła :-) ale czekam cierpliwie, bo wiem że warto :-)
Usuńmożna czymś zastąpić smalec, żeby piernik też się udał? Np. dać więcej masła? Chciałabym też zrobić taki piernik, a smalec jest w grupie produktów, których nie jem. Aż mi pachnie jak myślę o pierniku, mrrrrrrr :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć tylko masła :) smalcu w cieście wcale nie czuć, ale jeżeli się za nim nie przepada to oczywiście można go zastąpić :)) A szczerze polecam upiec ten piernik z domową przyprawą do piernika.... aromat i smak jest po prostu nieziemski :)
UsuńDzięki za odpowiedź :) już nie mogę się doczekać aż będzie gotowy haha :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy naczynie koniecznie musi być ceramiczne, może być np. szklane
OdpowiedzUsuńMoże być szklane, ważne aby było przykryte :-)
OdpowiedzUsuń