24 lip 2014

Makaron borowikowy z kurczakiem i sosem brokułowym


Dania z makaronem są smacznym pomysłem na obiad. Są idealnie sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu. Tym razem postawiłam na trochę zdrowszą wersję tego dania. Sos brokułowy wyjątkowo mi zasmakował, więc na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę. Jeżeli nie jadacie makaronu, śmiało można go zastąpić ryżem lub kaszą.

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
500 g brokułów
2 szklanki mleka 1,5%
1/2 szklanki śmietany 18%
3 ząbki czosnku
cebula dymka
3 łyżki masła
makaron borowikowy kokardki (tyle, ile zjemy :) )

sól, pieprz, maggi


1. Makaron gotujemy tak, jak jest to wskazane na opakowaniu. Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.

2. Masło rozpuszczamy na patelni i wrzucamy brokuła podzielonego na małe różyczki. Warzywo podsmażamy ok 5 minut, a następnie zalewamy mlekiem wymieszanym ze śmietaną. Brokuły gotujemy tak długo, dopóki nie staną się miękkie. Z mleka może zrobić się serwatka, ale nie ma potrzeby się tym przejmować, ponieważ wszystko zostanie zmielone blenderem :)

3. Brokuły doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy lekko przestygną, mielimy je blenderem na sos. W razie potrzeby sos można zagęścić mąką ziemniaczaną (1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1/4 szklanki zimnej wody).

4. Makaron podajemy z podsmażonym kurczakiem, sosem i posiekaną cebulką dymką.




1 komentarz: