25 lip 2014

Bułeczki z kalafiorem


Kiedyś od rodziców dostałam cały worek mąki do wypieku chleba. Był to jednak prezent podarowany z zastrzeżeniem : raz na jakiś czas będę musiała dać im upieczone przeze mnie bułeczki lub chleb. Dzisiaj postanowiłam tej obietnicy dotrzymać i upiekłam pyszne i zdrowe bułki kalafiorowe. A inspirację do tego cuda znalazłam TU.

Składniki:

100 g upieczonego kalafiora curry
1,5 łyżeczki soli
450 g mąki pszennej (w tym 1 szklanka mąki chlebowej)
200 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
30 dag świeżych drożdży
1/2 łyżeczki curry

kalafior curry:

250 świeżego kalafioru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz


1. Piekarnik nagrzewamy do 200*C.  Kalafiora rozdzielamy na małe różyczki. W misce łączymy miód, sos sojowy, curry, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Do małego woreczka wrzucamy kalafior, polewamy zalewą i dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Kalafior podpiekamy ok 30 minut.

2. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie, oliwę z oliwek, sól i curry. Kalafiora rozdrabniamy i dodajemy do reszty. Całość wyrabiamy hakiem lub ręcznie ok 3 - 4 minut. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godz.


3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy jego część i lepimy z niej bułki. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 6 - 8 bułeczek. W piekarniku nagrzanym do 200*C pieczemy je ok 17 minut. Bułki długo zachowują swoją świeżość.





5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się, porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zaskakujące połączenie. Jestem ciekawa smaku. Zabieram przepis do zakładki do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę żeby zrobić coś podobnego :3

    OdpowiedzUsuń