25 lip 2014
Bułeczki z kalafiorem
Kiedyś od rodziców dostałam cały worek mąki do wypieku chleba. Był to jednak prezent podarowany z zastrzeżeniem : raz na jakiś czas będę musiała dać im upieczone przeze mnie bułeczki lub chleb. Dzisiaj postanowiłam tej obietnicy dotrzymać i upiekłam pyszne i zdrowe bułki kalafiorowe. A inspirację do tego cuda znalazłam TU.
Składniki:
100 g upieczonego kalafiora curry
1,5 łyżeczki soli
450 g mąki pszennej (w tym 1 szklanka mąki chlebowej)
200 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
30 dag świeżych drożdży
1/2 łyżeczki curry
kalafior curry:
250 świeżego kalafioru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kalafiora rozdzielamy na małe różyczki. W misce łączymy miód, sos sojowy, curry, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Do małego woreczka wrzucamy kalafior, polewamy zalewą i dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Kalafior podpiekamy ok 30 minut.
2. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie, oliwę z oliwek, sól i curry. Kalafiora rozdrabniamy i dodajemy do reszty. Całość wyrabiamy hakiem lub ręcznie ok 3 - 4 minut. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godz.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy jego część i lepimy z niej bułki. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 6 - 8 bułeczek. W piekarniku nagrzanym do 200*C pieczemy je ok 17 minut. Bułki długo zachowują swoją świeżość.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawe! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPodobają mi się, porywam przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo zaskakujące połączenie. Jestem ciekawa smaku. Zabieram przepis do zakładki do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńMyślę żeby zrobić coś podobnego :3
OdpowiedzUsuńbułeczki są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń