Ostatnio moją uwagę przyciągają przepisy na ciasta z warzywami. Często, gdy robiłam tradycyjne ciasta ucierane, po 2 dniach wysychały. W przeciwieństwie do mojego męża ja za takimi jednak nie przepadam :) a dzięki dodatkowi marchewki, buraczków lub ziemniaków ciasto utrzymuje świeżość bardzo długo - bo aż ok tygodnia!
Składniki:
275ml oleju słonecznikowego
350g cukru
200g bakalii (żurawina, suszone skórki, morele itp.)
6 jajek
280g startej marchewki
skórka z 2 pomarańczy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
350g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
lukier:
sok z 1/2 pomarańczy
1 szklanka cukru pudru
1. Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski wsypać cukier, wlać olej i rozmącone jajka, wymieszać i dodać startą marchewkę i skórkę pomarańczową.
2. Mąkę, sodę, cynamon i imbir przesiewamy. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy łyżką (nie mikserem!). Do okrągłego naczynia żaroodpornego (ok 23cm średnicy) wlewamy ciasto i pieczemy ok 60 minut. Aby stwierdzić, że ciasto jest upieczone, sprawdzamy je patyczkiem.
3. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Gorące ciasto lekko nakłuwamy drewnianym patyczkiem i polewamy lukrem.
O mniam, wygląda na cudownie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńoj tak, zdecydowanie jest bardzo wilgotne :) a jakie smaczne mmmm
Usuń