9 maj 2014

Idealne ciasto na tartę



Zazwyczaj jak robiłam tartę, ciasto wychodziło nazbyt maślane lub grube.
Ten przepis należy do najlepszych, z jakich korzystałam. Ciasto jest idealnie kruche, nie łamie się, no i przede wszystkim pasuje do wszelkiego rodzaju nadzienia. 


Składniki:

1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek zimnego masła (ok 100 g)
2 łyżki oleju
1/4 szklanki lodowatej wody (najlepiej wody z lodem)


1. Mąkę łączymy z cukrem i solą, przesypujemy do woreczka i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie przesypujemy do miski, dodajemy masło, olej i wodę. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa. Dłońmi zlepiamy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na średnicę większą od średnicy formy do tarty (jest to bardzo ważne, ponieważ jeżeli okaże się, że na któryś z boków zabraknie ciasta i je naciągniemy, podczas pieczenia skurczy się i wróci do poprzednich rozmiarów).


3. Ciasto nawlekamy na wałek i płynnym ruchem rozkładamy je na formie, a następnie delikatnie dociskamy je do brzegów. Wałkiem wyrównujemy brzegi ciasta.




4. Folię aluminiową smarujemy masłem i przykładamy ją do ciasta. Na wierzch wsypujemy ziarna grochu. Całość zapiekamy ok 15 minut w 190*C. Po tym czasie ściągamy folię i ciasto nakłuwamy widelcem. Tarta jest gotowa do nałożenia ulubionych dodatków :)))
Z dodatkami pieczemy jeszcze ok 15 minut w 180*C.




2 komentarze: