Pierwszy raz scones miałam przyjemność jeść podczas pobytu w Irlandii. Tak bardzo mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić je sama. Udało mi się zdobyć przepis od angielskiej cukierniczki. Wiadomo, ilu kucharzy tyle przepisów, więc podobnych bułeczek robiłam już dziesiątki razy. Ale z tego przepisu smakują mi najbardziej.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka skórki z limonki
1/2 szklanki zimnego masła
1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1/4 szklanki mleka 2%
1 jajko
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka rodzynek
1. Mąkę, cukier, proszek i sól przesiewamy do miski. Dodajemy startą skórkę cytrynową i masło. Palcami delikatnie łączymy ze sobą składniki (ale nie ugniatamy), a następnie biorąc porcję masła z mąką przecieramy ją między dłońmi tworząc płaskie ,,płatki" z masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz