1 mar 2014

Piernik krakowski


Wyjątkowo aromatyczny, korzenny, miękki i rozpływający się w ustach piernik z powidłami smakuje niebiańsko. Bardzo długo utrzymuje świeżość.


Składniki:

2 jajka
400 g mąki pszennej
4 łyżki powideł
250 g cukru
1 mała łyżeczka sody
1 szklanka mleka
6 małych łyżeczek przyprawy do piernika
3 łyżeczki kakao
120 g roztopionego masła

Polewa:
10 dag masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1 jajko

1. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, kakao i przyprawą do piernika i mleko. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy powidła i roztopione masło, miksujemy na gładką masę. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w 180*C przez 1 godzinę.

2. Białko oddzielamy od żółtka i dokładnie ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, żółtko i kakao, dokładnie miksujemy. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do masy. Ubijamy na gładką masę. Schłodzony piernik kroimy na 3 części, przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladą.

3 komentarze: