23 mar 2014

Czekoladowo - truskawkowy mus



Na niedzielny wieczór proponuję delikatny mus. Słodka biała czekolada jest idealną parą dla kwaskowych truskawek. Ten deser zrobiłam z myślą o dorosłych, jeżeli jednak planujemy poczęstować nim dzieci bez problemu możemy pominąć alkohol. Truskawki i tak będą świetnie smakować :)


Składniki:

1/2 kg świeżych truskawek
350 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
100 g białej czekolady
ok 5 łyżek mleka w proszku
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka likieru truskawkowego
sok z cytryny
chilli
garść migdałów
gorzkie kakao
sos truskawkowy


1. Truskawki miksujemy z 50 g śmietanki, cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i likierem truskawkowym. Do rondelka wlewamy odrobinę wody, wlewamy 300 g śmietanki i podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy białą czekoladę i mieszając roztapiamy ją. Studzimy.



2. Czekoladę delikatnie przyprawiamy chilli, dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy na gładki krem. Do wysokich szklanek nakładamy porcję truskawek, posypujemy obficie migdałami i zalewamy czekoladą. Przyozdabiamy gorzkim kakao, migdałami i sosem truskawkowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz