23 mar 2014

Fasolka z kociołka na ogniu


Korzystając z niedzielnego odpoczynku i pogody postanowiliśmy zrobić Fasolę z kociołka. Tradycyjnie, ja robiłam zupę, a Mąż zajmował się ogniskiem. Z naszego połączenia wyszła bardzo smaczna i gęsta grochówka. Tym razem jednak na podstawę użyłam wywaru drobiowego, ale śmiało można dodać inne, ulubione mięso.


Składniki:

Rosół:

5 udek z kurczaka
ok 5 -6 litrów wody
5 liści laurowych
ok 10 kulek ziela angielskiego

Wkład:

5 pełnych garści fasoli (1 garść to jedna porcja)
1/2 puszki czerwonej fasolki
3 duże cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 ziemniaki
3 ząbki czosnku
5 marchewek
1/2 passaty z ziołami
ok 20 dag wędzonego boczku
kwaśna śmietana

Przyprawy:

kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, wegeta, pieprz, bazylia, majeranek, chilli con carne


1. Gotujemy rosół z podanych składników, studzimy. Udka dokładnie obieramy i odkładamy do miseczki. Fasolkę moczymy w wodzie ok 5 godz, następnie wrzucamy do zimnego rosołu i moczymy całą noc. Boczek kroimy na małą kostkę i chwilę podsmażamy na patelni. Marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy, kroimy na drobną kostkę. Cebulkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek, pokrojoną marchewkę, ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok 20 minut.




2. Wywar drobiowy razem z fasolką gotujemy ok 20 minut, następnie przelewamy wszystko do żeliwnego, bądź innego odpowiedniego do gotowania na ogniu gara i dodajemy podduszone warzywa, boczek i mięso z udek. Rozpalamy ognisko, gar kładziemy na środku, a jego boki obkładamy palącym się drewnem. Zupka powinna gotować się ok 1 godz (trzeba kontrolować, aby się nie przypaliła).



3. Gar zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną fasolkę, passatę i przyprawy, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu, tym razem bez przykrywki, aby lekko odparowała i zgęstniała.


4. Podajemy ze świeżym pieczywem i śmietanką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz