25 sty 2014

Czekoladowe mini babeczki



Bardzo intensywnie czekoladowe babeczki, są jednymi z najlepszych jakie w życiu jadłam. Miękkie, puszyste i wilgotne. Pyszne!!!

Składniki:

1 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 duże jabłko
1 łyżeczka wanilii
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady

Mleczna czekolada do polewy


1. Czekoladę trzemy na tarce o dużych oczkach (możemy też zmielić na wiórki w blenderze). Łączymy ze sobą osobno suche i mokre składniki za wyjątkiem masła i jabłka.

2. Masło roztapiamy, a następnie dodajemy jeszcze gorące do mąki. Dokładnie mieszamy. Jabłko trzemy na tarce o małych oczkach.

3. Do mąki z masłem dodajemy mokre składniki, jabłko i miksujemy przez ok 15 sekund (składniki mają się tylko połączyć, a nie utrzeć ze sobą). Na końcu dajemy startą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy łopatką.


4. Masę nakładamy do małych foremek na babeczki i pieczemy w 160*C przez ok 20 minut. Gotowe, lekko przestudzone babeczki polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz