23 sty 2014

Domowy krem Snickers



Kto pamięta smak sklepowego Snickersa do chleba? Wielu z nas do tej pory chętnie wróciłoby do tego smaku, ale niestety smarowidło zostało wycofane ze sklepowych półek. Dlaczego więc nie spróbować odtworzyć tego smaku? Domowy krem jest bardzo zbliżony w smaku do popularnego batona.

Składniki:

1 puszka masy krówkowej (o smaku karmelu), lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
500 g orzeszków ziemnych solonych
1 gorzka czekolada (100 g)

i.... to wszystko! :)

1. Z opakowania odsypujemy na patelnię 400 g orzeszków. Prażymy je przez ok 5 minut, a następnie bardzo dokładnie mielimy blenderem na gładki krem. W ten sposób powstaje masło orzechowe.

2. Pozostałe 100 g przerzucamy na sito i dokładnie płuczemy z soli, a następnie prażymy na patelni przez ok 5 minut a następnie mielimy blenderem na gładki krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do 100 g zmielonych orzeszków.

3. Jeżeli nie mamy gotowej masy krówkowej, mleczko skondensowane gotujemy ok 3 godz na bardzo małym ogniu, aż powstanie karmel. Do zamykanego słoiczka wkładamy na zmianę masło orzechowe, czekoladę i masę krówkową.




2 komentarze:

  1. Nossa ki delicia para os olhos e pra o estomago me deu uma vontade vou fazer hoje mesmo.
    Obrigado por essa delicia. Parabéns ,moro no breasil onde temos uma cozinha tb muito saborosa, mas sei quevocês Polonês também tem muito requinte na cozinha.
    Parabéns MUITO BO MUITO DELICIOO.

    OdpowiedzUsuń