26 sty 2014

Maksymalnie owocowy poncz


Era tradycyjnych drinków już za nami. Czym więc je zastąpić? Nie ma to jak porcja ponczu, który na pierwszy łyk nie wydaje się być ani trochę zdradliwy .. :) Delikatny, maksymalnie owocowy, po prostu idealny na spotkania z przyjaciółmi.
(Owoce z ponczu wchłoną alkohol, więc nie zapomnij ich zjeść... :) )

Składniki:

1l szampana
1/2 l wódki (u mnie Żubrówka)
200 ml likieru truskawkowego
1/2 świeżego ananasa
1/2 szklanki czarnej porzeczki (może być mrożona)
1/2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
3 kiwi
3 pomarańcze
1/2 szklanki rodzynek
cytryna
limonka

1. Ananasa pokroić w kostkę i wrzucić do dużego gara razem z porzeczką, truskawkami i rodzynkami. Kiwi i 2 pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić do naczynia.

2. Szampana, wódkę i likier oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i cytryny wlewamy do owoców. Limonkę kroimy w plasterki i przed samym podaniem dekorujemy nią gotowego drinka.

3. Poncz najlepiej przygotować dzień wcześniej i podać na stół bardzo zimny (lodowate owoce długo będą utrzymywać chłodną temperaturę).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz