12 maj 2016

Kruche babeczki


Kruche babeczki są idealne do serwowania na słodko jak i na słono, można nadziać je budyniem, śmietanką, owocami lub np sałatką czy twarożkiem. Zamknięte w szczelnym pojemniku zachowują świeżość bardzo długo :) Za każdym razem, gdy mam je upiec na jakąś okoliczność, przygotowuję je sobie tydzień wcześniej. Są po prostu przepyszne :)

Składniki:

2 szkl mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
1 jajko
5 łyżek cukru pudru
spora szczypta soli
aromat waniliowy

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z solą i z cukrem pudrem, dodajemy masło, chwilę wszystko razem siekamy, a następnie wbijamy jajko i wlewamy aromat waniliowy. Całość dokładnie, ale bardzo szybko zarabiamy, owijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 2 godziny.

2. Foremki do babeczek (lub do tartaletek) smarujemy delikatnie masłem. Gotowe, mocno schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. wykrawamy szklanką lub kieliszkiem kółka i wykładamy nimi foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na 15 minut.

3. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 13 - 15 minut, aż ładnie się zarumienią. Babeczki studzimy na kratce. 


SMACZNEGO :-)



 

5 komentarzy:

  1. śliczne babeczki. Idealnie wyszły z foremek :) z piękną falbanką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, jak ty to robisz, że te babeczki tak pięknie wyglądają :) Mi zawsze się kruszą w foremkach :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przede wszystkim dobrze trzeba schłodzić ciasto, a po drugie najlepiej jest rozwałkować ciasto, zawinąć na wałek, przykryć foremki, docisnąć, usunąć nadmiar ciasta i lekko przykleić do boków :) No i koniecznie schłodzić w lodówce przed włożeniem do piekarnika.Takie właśnie śliczne wtedy wychodzą :)

      Usuń
    2. Nie piekę już babeczek, bo i tak mi nie wyjdą takie idealnie cienkie i chrupiące jak kupowane.
      Twoje wyglądają zupełnie jak te moje ze sklepu. Jak Ty robisz ten dołek z rancikiem na dnie babeczki ?

      Usuń