2 sie 2016

Babka piaskowa z powidłami i różą



Witajcie kochani po bardzo długiej przerwie. W dzisiejszym poście chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wspaniałą babkę waniliową z powidłami i płatkami róży. W ostatnim tygodniu urlopu (podczas którego ciągle piekłam torty) powoli zaczynam się brać do innej roboty - nie zapominając oczywiście o innych przyjemnościach, jak np. dzisiejszy grill u rodziców. I właśnie z tej okazji upiekłam tą wspaniałą, rozpływającą się w ustach babkę, którą robi się naprawdę błyskawicznie.

Składniki:

4 jajka L
1 szkl mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g roztopionego masła

3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka płatków róży w cukrze


1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu, aż jajka będą sztywne i bardzo jasne. Do tak ubitej masy jajecznej wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy roztopione, ale nadal ciepłe masło. Miksujemy do momentu połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

2. Powidła śliwkowe i płatki róży dokładnie ze sobą mieszamy. Keksówkę o wymiarach ok 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę, a na jej wierzch w odstępach ok 1/2 cm wykładamy po pół łyżeczki powideł. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 170*C przy funkcji termoobiegu ok 40 minut.

3. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem cytrynowym. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ dla mnie jest trochę za słodka :)

SMACZNEGO :-)



 

2 komentarze:

  1. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda przepysznie. Takie delikatne i smaczne

    OdpowiedzUsuń