13 gru 2015

Orzeszki w chrupiącej skorupce/karmelu



Chrupiące, słodkie przekąski... któż się nie skusi, jeżeli powiem dodatkowo, że są to orzechy? Niebo w gębie, totalny smakowy odlot :) Wystarczy 10 minut aby zrobić te fantastyczne orzeszki. Idealne do piwa, do kawy, lub tak po prostu, do objadania się :)

Składniki:

1/3 szkl mleka
1 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
ok 2 szkl orzechów - najlepsze są włoskie, ja również użyłam nerkowca i migdałów


1. Na patelnię wlewamy mleko, wsypujemy cukier, cynamon i orzechy. Na średnim ogniu całość podgrzewamy do momentu, aż syrop zacznie się lekko pienić. Od tego momentu co chwilę mieszając karmelizujemy cukier. Gdy orzeszki oblepi krucha skorupka, są już gotowe. Trwa to ok 5 minut. Mieszankę dokładnie studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Orzeszki są bardzo chrupkie do 3-4 dni po przygotowaniu.


SMACZNEGO :-)




 

2 komentarze:

  1. takie orzeszki często kupuje na różnych festynach,uwielbiaj je ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie chrupiące migdały w karmelu :)

    OdpowiedzUsuń