5 lis 2015

Paszteciki z kapustą i grzybami



Paszteciki to świetny dodatek do gorącego barszczu. Ponad wszystkie uwielbiam te z kapustą i grzybami. Takie małe, na jeden kęs idealnie nadadzą się na Święta Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne paszteciki, posypane sezamem, kminkiem i czarnuszką. Zamiast gotowego ciasta francuskiego, można przyrządzić krucho - drożdżowe ciasto, które również nada się do przyrządzenia tego dania.
Pyszności :-)

Składniki:

paszteciki:

2 opakowania ciasta francuskiego
1 kg kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów (można użyć ok 100 g świeżych pieczarek)
3 cebule
2 łyżki masła
olej
sól, pieprz
kminek
kolendra
majeranek
ziele angielskie
czosnek w proszku
jałowiec
1 jajko
3 łyżki mleka


do posypania:

sezam
czarnuszka
kminek


1. Ciasto francuskie przed pieczeniem musi być w temp. pokojowej. Kapustę odcedzamy, siekamy na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Jeżeli kapusta jest bardzo ukwaszona, najpierw trochę ją musimy podgotować.

2. Cebulę i namoczone przez noc grzyby kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę doprawiamy do smaku solą, majerankiem i zmielonym zielem angielskim.

3. Do miękkiej kapusty wrzucamy cebulę z grzybami i dodajemy pozostałe przyprawy. Całość dusimy ok 10 minut, a przed nadziewaniem pasztecików całkowicie studzimy.

4. Farsz do pasztecików nakładamy przy krótszym brzegu ciasta, a następnie tak jak roladę zwijamy dwukrotnie. Zakończenie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i sklejamy. Tak przygotowany wałek z ciasta francuskiego kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

5. Gotowe paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem, kminkiem i czarnuszką. Paszteciki pieczemy ok 10 - 15 minut w 200*C.


SMACZNEGO :-)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz