6 lis 2015

Biała kapusta zasmażana



Wszędzie można znaleźć przepisy na kapustę zasmażaną, ale młodą. Spokojnie, z innej też da się zrobić fantastyczny dodatek do obiadu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy przy okazji posilania się w karczmie Pani powiedziała, że zasmażana kapusta jest dostępna  tylko na przełomie wiosny/lata, a tak to nie ma. OK, skoro uważają że się nie da, to się nie da :)  Nie zostało mi nic innego, jak zrobić kapustkę w domu...
Przyznam się szczerze, że poza surówką z marchewki i sałatą taką kapustkę uwielbiam najbardziej.. gęsta, aromatyczna, po prostu pyszna.

Składniki:

1/2 główki białej kapusty (ok 800 g)
2 cebule
1 pęczek koperku
1 - 2 łyżki mąki
ok 100 g masła prawdziwego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
odrobina octu i cukru
sól, pieprz, kminek, majeranek, przyprawa uniwersalna


1. Kapustę siekamy na drobne kawałki. W dużym rondlu roztapiamy jedną łyżkę masła i podsmażamy na niej kapustę razem z posiekaną w drobną kostkę cebulą.. Po ok. 10 minutach dolewamy ok 3 szklanek wody, wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy ok 30 minut.

2. Gdy większość wody wyparuje, a kapusta będzie już miękka, dodajemy mąkę i masło. Kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, majerankiem, cukrem, octem i kminkiem.


SMACZNEGO :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz