23 paź 2015

Pierogi ze śliwkami, orzechami i śmietaną



Śliwki, chili, miód, śmietana... czyż to połączenie nie brzmi bardzo apetycznie? W połączeniu z pierogami to naprawdę wybuchowa mieszanka. A ja już myślałam, że nic mi bardziej nie zasmakuje od pierogów z serem... jak widać, jest jeszcze pełno nieodkrytych smaków :-) Jeżeli lubicie pierogi, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

farsz:

1/2 kg śliwek węgierek
1/2 szkl posiekanych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
odrobina imbiru
odrobina chili
2 łyżki masła

ciasto:

350 g mąki
ok. 125 ml gorącej wody
1/4 szkl. oleju
sól

ponadto:

300 ml kwaśnej śmietany
100 ml słodkiej śmietany
opakowanie cukru waniliowego
orzechy laskowe do posypania
cynamon
miód


1. Śliwki myjemy, wydrążamy z nich pestki i kroimy na drobne kawałki. Na dużej patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone śliwki i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy miód, cynamon, brązowy cukier, ekstrakt, imbir i chili. Całość dusimy ok 10 minut. W razie potrzeby farsz odparowujemy - nie może być zbyt luźny.

2.  Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.


3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

4. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

5.  Do małego rondelka wlewamy śmietany, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu zawrzenia. Pierogi polewamy śmietanką, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, posypujemy cynamonem i polewamy miodem.


SMACZNEGO :-)





 

2 komentarze:

  1. Świetne pierogi. Z tymi orzechami i śmietaną super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy takich pierogów, muszę kiedyś zrobić bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń