14 wrz 2015

Makaron z wędzonym łososiem



Kolejna propozycja na obiad w 30 minut ląduje na moim blogu. Danie szybkie, czaruje smakiem i prostotą wykonania. Wędzonego łososia uwielbiam pod każdą postacią - w pastach, na kanapkach, w sushi czy właśnie w daniach na ciepło. W każdej wersji smakuje mi wyśmienicie.

Składniki:

200 g wędzonego łososia
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki serka mascarpone
1 łyżka mąki
2 łyżeczki masła prawdziwego
pęczek szczypiorku
sól ziołowa
pieprz

makaron tagliatelle - ok 10 gniazd


1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do rondelka wlewamy śmietanę (ok. 5 łyżek odkładamy), dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu do momentu zagotowania. Pozostałą śmietanę mieszamy z mąką.

2. Do gorącej śmietanki dodajemy łososia, mąkę i masło. Całość mieszamy i gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje, a masło się rozpuści. Sos doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem.

3. Gorący, jedynie odcedzony makaron mieszamy z sosem. Makaron przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


SMACZNEGO :-)

 

1 komentarz:

  1. Jak ja lubię takie dania...proste, szybkie i przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń