Kolejna propozycja na obiad w 30 minut ląduje na moim blogu. Danie szybkie, czaruje smakiem i prostotą wykonania. Wędzonego łososia uwielbiam pod każdą postacią - w pastach, na kanapkach, w sushi czy właśnie w daniach na ciepło. W każdej wersji smakuje mi wyśmienicie.
Składniki:
200 g wędzonego łososia
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki serka mascarpone
1 łyżka mąki
2 łyżeczki masła prawdziwego
pęczek szczypiorku
sól ziołowa
pieprz
makaron tagliatelle - ok 10 gniazd
1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do rondelka wlewamy śmietanę (ok. 5 łyżek odkładamy), dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu do momentu zagotowania. Pozostałą śmietanę mieszamy z mąką.
2. Do gorącej śmietanki dodajemy łososia, mąkę i masło. Całość mieszamy i gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje, a masło się rozpuści. Sos doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem.
3. Gorący, jedynie odcedzony makaron mieszamy z sosem. Makaron przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO :-)
Jak ja lubię takie dania...proste, szybkie i przepyszne :-)
OdpowiedzUsuń