1 sie 2015

Pierś z kurczaka w parmezanie z pomidorami i mozzarellą



Staram się nie jadać panierowanych i smażonych potraw. Po takich posiłkach czuję się zazwyczaj po prostu źle. Po baaardzo długiej abstynencji postanowiłam zrobić wczoraj na kolację panierowane kotleciki, których jednak nie usmażyłam, a upiekłam. Zdrowsza wersja kotletów w panierce bardzo przypadła nam do gustu. Aby nie było zbyt nudno, do dania dodałam parmezan, pomidorki i mozzarellę. Kotlety podałam z cukinią i surówką z marchwi ze słonecznikiem.

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 szkl tartego parmezanu
1 szkl zmielonych płatków kukurydzianych
1 szkl zmielonej suchej bułki pszennej
3 pomidory
200 g mozzarelli
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
świeże listki bazylii do dekoracji


1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy na pół, a zgrubienia rozbijamy lekko tłuczkiem. Gdy kawałki mięsa są bardzo duże, możemy je przeciąć jeszcze wzdłuż. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Parmezan, płatki i zmieloną bułkę mieszamy ze sobą. Masło razem z oliwą z oliwek podgrzewamy do momentu połączenia się składników, lekko studzimy. Pomidora przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę. Mozzarellę również kroimy w kostkę.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Piersi z kurczaka smarujemy z każdej strony oliwą z masłem i obtaczamy w panierce z parmezanu. Dużą blachę smarujemy oliwą, wykładamy na nią kotleciki i pieczemy je ok 20 minut na programie ,,góra/dół".

4. Przed podaniem potrawy piekarnik nagrzewamy do 250*C. Kotlety przekładamy na naczynie grillowe, posypujemy dodatkowo panierką, układamy na nich kawałki pomidora, mozzarelli i delikatnie polewamy oliwą. Przy funkcji ,,grill" zapiekamy kotlety ok 5 minut. Gotowe danie dekorujemy listkami bazylii.


SMACZNEGO :-)





2 komentarze: