31 lip 2015

Dżem z borówek amerykańskich i nektarynek



Pyszny, lekko kwaskowy dżem z nektarynek i borówek amerykańskich, idealny do naleśników, białego sera czy chleba. Dżem robi się szybko i przyjemnie, ale jeszcze przyjemniej się go je :-)

Składniki:

1,5 kg borówek amerykańskich
3 kg obranych i bez pestek nektarynek
1 kg cukru
1 cytryna

6 słoików 0,5 l


1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego dajemy nektarynki, 1/2 kg cukru i sok z cytryny, a do drugiego borówki z cukrem. Obydwa garnki stawiamy na palnikach i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż woda z owoców wyparuje, a z cukru powstanie gęsty syrop. Cały proces trwa ok 1,5 godziny.

2. Gdy nektarynki lekko przestygną, przekładamy je do blendera i delikatnie rozdrabniamy (2 naciśnięcia START powinno wystarczyć :) ). Nektarynki mieszamy z borówkami i w razie potrzeby jeszcze chwilę gotujemy.

3. Przygotowujemy słoiki - nakrętki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a słoiki wyparzamy w piekarniku w 80*C. Gorący dżem wlewamy do słoików i mocno zakręcamy.


SMACZNEGO :-)



1 komentarz: