29 lip 2015

Zapiekanka warzywna z mięsem (cukinia, kapusta, fasolka)



Czasami brakuje mi pomysłu co zrobić na obiad. Tak też było i tym razem. Od gulaszu przez gołąbki doszłam do zapiekanki. Zapiekanka jest nieco czasochłonna, ale warto poświęcić jej troszkę swojego czasu, bo odpłaci wszystko smakiem :-) Mi niestety nie było dane jej zjeść (mogłam jedynie skosztować), ale widząc męża pałaszującego swoją i moją porcję odważę się napisać, że wyszła znakomita :-)

Składniki:

1 główka białej kapusty
600 g mięsa mielonego wieprzowego
10 śliwek suszonych
1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
1 duża żółta cukinia
4 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szkl miodu pitnego
1/2 szkl ostrego keczupu
1 łyżka miodu
olej
4 łyżki bułki tartej
słodka papryka mielona
gałka muszkatołowa
cukier
sól i pieprz
natka pietruszki

1. W głębokim rondlu rozgrzewamy ok 4 łyżek oleju. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię i smażymy, aż uniesie się ich aromat.

2. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką, a następnie dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Smażymy tak długo, aż mięso stanie się lekko chrupkie. Po tym czasie wlewamy miód pitny i dusimy ok 15 minut. Na koniec do mięsa dodajemy pokrojone w plasterki śliwki, miód, keczup i bułkę tartą.

3. Kapustę szatkujemy na zgrabną kostkę i gotujemy we wrzątku z dodatkiem cukru i soli ok 15 minut. Ugotowaną kapustę cedzimy.

4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut i cedzimy.

5. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy miękki środek razem z pestkami. Obieraczką do warzyw wycinamy zgrabne i długie paski cukinii.

6. Do głębokiego naczynia do zapiekania wrzucamy kapustę i mięso,Wierzch zapiekanki dekorujemy paskami cukinii, a boki fasolką szparagową. Pieczemy w 200*C przez ok 35 - 40 minut.

7. Zapiekankę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.


SMACZNEGO :-)





1 komentarz: