25 sie 2015

Domowy keczup


Co domowe to najlepsze. I tak jest też z tym keczupem. Z 1 kg pomidorów wychodzi ok 0,5l słoik gotowego przecieru, więc pozostaje pytanie... czy się opłaca?  Jak dla mnie zdecydowanie tak :) Smak kupnego keczupu jest niczym w porównaniu z tym domowym. Zdrowy, w 99% pomidorowy (ten jeden procent pozostawiam papryce, jabłkom no i oczywiście przyprawom :) ), idealny do kanapek, hot-dogów, a także jako sos do pizzy.

Składniki:

1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
1/2 czerwonej mocno dojrzałej papryki
1 słodkie jabłko
3 duże ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
garść świeżego oregano (może być też suszone)
2 łyżki cukru trzcinowego
3 suszone papryczki chilli
1 - 2 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu
1/3 łyżeczki cynamonu
ok 3 łyżek oliwy z oliwek


1. Pomidory, jabłka i paprykę (za wyjątkiem pomidorów z reszty wycinamy gniazda nasienne) kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i doprawiamy czosnkiem, bazylią, oregano, cukrem, papryczką, solą, pieprzem i cynamonem. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 1 godzinę, a następnie lekko studzimy.

2. Gdy pomidory znacznie odparują, przekładamy je do blendera i bardzo dokładnie mielimy. Zmielone przecieramy przez gęste sitko i jeszcze chwilę odparowujemy na małym gazie.

3. Sos pomidorowy doprawiamy octem i oliwą z oliwek. W razie potrzeby dodajemy cukru lub soli.

4. Keczup przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamykamy w słoiki, pasteryzujemy i cieszymy się domowym keczupem przez cały rok :-)


SMACZNEGO :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz