5 maj 2015

Kostka kokosowa


Pewnie każdy z Was zna to ciasto. Mi było dane robić je pierwszy raz w życiu... ba! Nawet dzień przed jego przygotowaniem pierwszy raz go jadłam! Zadziwiające, ale prawdziwe. Każdego kogo o nie pytałam kojarzył je z dzieciństwa. Ja pamiętam mazurka....
Kostki z tego przepisu wychodzą obłędnie aromatyczne i miękkie. W smaku przypominają mi ciastka z czekoladą, które można było kupić u nas w pobliskiej piekarni 15 lat temu :-)
Na pewno powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz :-)


Składniki:

ciasto:

250g zimnego masła
1 szkl śmietany 18%
3 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szkl cukru
2,5szkl mąki pszennej
3 jajka L
2 żółtka L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli

polewa:

125g masła
1 szkl śmietany 18%
1/2 szkl cukru
4 czubate łyżki kakao

kokos


1. Masło, śmietanę i cukier z cukrem waniliowy umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło ze śmietaną i cukrem, aromat waniliowy, wbijamy jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składników.

3. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.

4. Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.


5. Kawałki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.


SMACZNEGO :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz