22 kwi 2015

Bułki do hamburgerów


Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, szybkie, a przede wszystkim przygotowane bez spulchniaczy i ulepszaczy bułki do hamburgerów, które w smaku są o niebo lepsze o tych dostępnych w sklepach. Z tego przepisu można również upiec bułki do hot - dogów, a także chleb tostowy.

Składniki:


500g mąki pszennej
1dag drożdży
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
250ml mleka
4 łyżki pełnego mleka w proszku
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek

mleko do posmarowania
biały sezam do posypania



1. Drożdże kruszymy do małej miski, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 10 minut).

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko w proszku, wbijamy jajko, wlewamy oliwę z oliwek, pozostałe mleko i zaczyn. Za pomocą haka lub dłoni zagniatamy ciasto do momentu, aż powstanie jednolity kawałek. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

3. Gdy ciasto jest już ładnie wyrośnięte, wbijamy w nie pięść aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie je zarabiamy (ok 1 minuty).



4.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm i foremką wycinamy kółka. Powstałe bułeczki ponownie zakrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.


5. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 170*C ok 15 - 20 minut.



SMACZNEGO :-)









1 komentarz:

  1. Przepis super!!! Muszę wypróbować!!!!



    OdpowiedzUsuń