22 mar 2015

Zupa koperkowa z warzywami i czosnkiem



Delikatna zupa koperkowa z bukietem warzyw przypomniała mi o nadchodzącej wiośnie. Czasami nie mając czasu na gotowanie lubię zrobić coś na szybko - nie jestem zwolenniczką kupowania gotowych potraw. Ta zupa właśnie należy do takich obiadowych ,,szybkich strzałów". Bez mięsnego wywaru, z warzywami podsmażonymi na masełku...po prostu poezja :-)


Składniki:

2l wody
200ml słodkiej śmietanki 30%
2 marchewki
1 pietruszka
3 małe ziemniaki
kawałek białej rzodkwi
2 pęczki koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz


1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojone warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały czas mieszając podsmażamy ok 10 minut.

2. Do dużego rondla wlewamy wodę, dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu do momentu zagotowania. Na tym etapie palnik pod garnkiem już wyłączamy. Rzodkiew obieramy, kroimy w taką samą kostkę, jak kroiliśmy pozostałe warzywa i dorzucamy do zupy.

3. Do zupy dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dopiero przed samym podaniem dodajemy drobno pokrojony koperek. Jeżeli zrobicie to wcześniej, nabierze on brzydkiej, brązowej barwy.

SMACZNEGO :-)





1 komentarz:

  1. Całe wieki nie jadłam koperkowej, nabrałam na nią smaka teraz.

    OdpowiedzUsuń