21 mar 2015

Sernik z brzoskwiniami



Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodzie kakaowym z wilgotną masą serową. Sernik zawsze się udaje, pod warunkiem przestrzegania pewnych ważnych zasad. Przede wszystkim składniki na masę muszą być w temperaturze pokojowej. No i koniecznie lepiej zakupić dobry, zbity biały ser i samodzielnie go zmielić... (te z wiaderka jak dla mnie nadają się tylko do przygotowania serników na zimno).


Składniki:

ciasto:

3 szkl mąki pszennej
250g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 szkl cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

masa serowa:

1 kg białego sera półtłustego lub tłustego, zmielonego 3x zmielonego
5 jajek
200g masła
1 szkl cukru pudru
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki krupczatki
olejek śmietankowy
brzoskwinie w puszce


1. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, kakao, pokrojone w kostkę masło i sól i całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta kruchego. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki (na ok 20 minut).

2. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zabieramy się za zrobienie masy serowej. Wszystkie składniki do jej przygotowania MUSZĄ być w temp. pokojowej. Do dużej miski oddzielamy żółtka od białek, dodajemy do nich cukier puder i masło, a następnie ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce zmielonego sera oraz olejek śmietankowy. Gdy masa jest już jednolita, wsypujemy budyń i mąkę krupczatkę. Całość mieszamy.

3. Ciasto, które chłodziliśmy w lodówce wyjmujemy i wylepiamy nim dno blachy o wymiarach ok 24 x 35 cm, a następnie nakłuwamy widelcem.


4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Na ciasto kakaowe wylewamy masę, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach 2 część ciasta.




5. Sernik pieczemy w 160*C przez 1,5h. Po upieczeniu ciasto przechowujemy w lodówce. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

SMACZNEGO :-)




1 komentarz:

  1. Sernik mojej mamy wygląda identycznie, ale mama robi go zupełnie inaczej :) A poza tym to uważam, że brzoskwinie świetnie się komponują z sernikiem ;)

    OdpowiedzUsuń