12 mar 2015

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym


Pierogów nikomu nie trzeba zachwalać, każdy z nas ma jakiś swój ulubiony rodzaj. Ja ponad wszystkie lubię... wszystkie :-) Nie ważne z jakim farszem, każde smakują wyjątkowo.
Dzieląc się z Wami moimi osobistymi spostrzeżeniami stwierdzam, że na dzień spędzony w nerwowej atmosferze najlepszym lekarstwem jest właśnie lepienie pierogów :-))))) I brzuszek na tym skorzysta :-)

Dobrego dnia!



Składniki:


ciasto na pierogi:

350 g mąki
ok. 125 ml gorącej wody
1/4 szkl. oleju
sól

farsz:

200 g mięsa wołowego ugotowanego (ja miałam z rosołu)
250 g mięsa wieprzowego ugotowanego (ja miałam golonkę tylną)
200 g kapusty kiszonej
3 duże cebule
przyprawy:  płatki pomidorów, sól, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka, pieprz
olej

sos:

1 szkl. mrożonych grzybów (u mnie podgrzybki)
200ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
5 listków świeżej bazylii
ok 3/4 szkl. wody
sól, pieprz


1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.

2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się lekko zezłoci, dodajemy odsączoną z nadmiaru wody kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.

3. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy najpierw mięso, a później cebulkę z kapustą. Masę mięsną doprawiamy do smaku ziołami.

4. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

5. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

6. Grzybki mrożone podsmażamy na maśle. Gdy zaczną się rozmrażać, podlewamy je wodą i dusimy ok 10 minut.. Słodką śmietankę mieszamy z mąką i przez sitko dolewamy go grzybów. Świeżą bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

7. Pierogi podajemy polane sosem grzybowo - bazyliowym.


SMACZNEGO :)









2 komentarze: