16 mar 2015

Kiełbasa drobiowa czosnkowa z cebulką i oregano


Moje pierwsze starcie z jelitami baranimi uważam za bardzo udane. Zero pęknięć, gładkie i szybkie napełnianie jest efektem przede wszystkim ogromnej cierpliwości. Nie wierzcie, że jedyną pewną metodą do napełnienia tego rodzaju jelit jest użycie ręcznej maszynki (zapewne zabawy jest jeszcze więcej). Kiełbaski pierwotnie miały być uwędzone i ususzone na kabanosy drobiowe, ale zmieniłam zdanie przy ich doprawianiu (do kabanosów konieczne byłoby użycie soli peklującej). 
Pyszne, zdrowe jedzonko :)

Składniki:

1,5 kg mięsa drobiowego (u mnie kurczak: 1 kg piersi i 0,5 kg mięsa z nóżek i udek)
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
4 ząbki czosnku
po dużej szczypcie: bazylii, gorczycy, gałki muszkatołowej
jelita baranie 22/24

4 duże cebule
garść świeżego oregano
sól, pieprz, ostra papryka


1. Mięso drobiowe oddzielamy od kości i kroimy w 2 cm kostkę, a następnie mielimy w maszynce na sitku z otworami 4mm. Zmielony drób doprawiamy do smaku podanymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym samym czasie jelita baranie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godz.

2. Jelita nakładamy na końcówkę do nadziewania (ze wzgl. na ich mały kaliber musimy użyć odpowiednio wąskiej końcówki lub użyć do napełnienia lejka). Jelita baranie są bardzo kruche, więc nadziewamy je bardzo powoli i dokładnie. Jeżeli zaczną wysychać trzeba nawilżyć je wodą, inaczej mogą przy nadziewaniu pękać. Gotowe kiełbaski parzymy w wodzie o temp. 75*C przez ok. 15 minut. 

3.  Cebulę obieramy  i kroimy w plastry, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

4. Kiełbasę nacinamy, z każdej strony posypujemy ostrą papryczką i delikatnie podsmażamy na patelni lub na grillu. Gotową kiełbasę podajemy z cebulą i posiekanym oregano, utłuczonymi ziemniakami i surówką lub z ulubionymi sosami i chlebem.

SMACZNEGO :)





1 komentarz: