18 mar 2015

Karczek duszony z oliwkami i pomidorami w sosie barbecue



Hmm... Coś ostatnio u mnie mięsisto :) Dzisiaj popołudniu się to zmieni, bo planuję upiec tradycyjny sernik z brzoskwiniami i kruszonką....
W tej chwili jednak odbiegając od moich ambitnych planów chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu karkówkę, którą podałam w towarzystwie pomidorów i oliwek. Zachęcam do zrobienia tego dania szczególnie tych, którzy w ciągu dnia mają mało czasu na przygotowanie posiłków. Danie jest niebywale delikatne i aromatyczne.

Składniki:

5 plastrów karkówki
1/2 szkl pomidorów koktajlowych
1/2 szkl zielonych oliwek
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki sosu barbecue
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
woda
szczypta ostrej papryczki
sól i pieprz


1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i z każdej strony oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej mięso po 3 minuty z każdej strony.

2. Zarumienione mięso podlewamy wodą, dodajemy gałązkę rozmarynu i pod przykryciem dusimy 15 minut. Koncentrat pomidorowy i sos barbecue mieszamy ze sobą i dolewamy do mięsa. 5 minut przed zakończeniem duszenia dodajemy pomidorki koktajlowe i oliwki.

3. W ten sposób przygotowana karkówka smakuje mi najbardziej z kaszą gryczaną i ogórkiem. Można ją również podać z ugniecionymi ziemniakami i ulubioną surówką.



SMACZNEGO :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz