12 lut 2015

Tarta z bakłażanem i marchewką



Przepyszna tarta warzywna z sosem serowo - czosnkowym idealnie nadaje się do podania na kolację na zbliżające się walentynki. Z jej przygotowaniem jest trochę zabawy, ale za to efekt jest powalający.
Tym prostym, ale za to z jakim efektywnym wyglądem daniem na pewno mile zaskoczycie swoją drugą połówkę :)


Składniki:

kruche ciasto:

200 g mąki pszennej tortowej
160 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
duża szczypta cukru
4 łyżki zimnej wody

farsz:

3 marchewki
1 bakłażan
200 g śmietanki 30%
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 kostka sera typu feta
1/2 łyżeczki curry
gałka muszkatołowa, pieprz
mieszanka ulubionych ziół


1. Ciasto kruche przygotowujemy ok 5 godz. wcześniej przed pieczeniem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, posiekane w kostkę bardzo zimne masło, wodę i cukier, a następnie dokładnie, ale w miarę szybko zarabiamy ciasto.

2. Wałkiem posmarowanym olejem wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, a następnie chowamy do lodówki na ok 4 godziny.

3. Bakłażana przed pokrojeniem musimy pomoczyć w gorącej wodzie ok 15 minut (inaczej po upieczeniu skórka będzie bardzo twarda!). Gdy już zmięknie, przekrawamy go na 4 części, wydrążamy środki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka również tniemy na plasterki.

4. Do rondelka kruszymy ser feta i na bardzo małym gazie go roztapiamy. Należy uważać, aby go nie przypalić. Gdy jego konsystencja będzie jednolita i gładka, ściągamy go z ognia, dolewamy śmietankę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku curry, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.

5. Ciasto na tartę przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. grochem i pieczemy w 200*C 12 minut, a następnie już bez folii (ciasto musimy nakłuć widelcem) 15 minut. Podpieczony spód do tarty smarujemy sosem i fantazyjnie układamy na nim bakłażana i marchewkę. Całość posypujemy ulubionymi ziołami.



6. Tartę pieczemy ok 45 - 50 minut w 175*C. W czasie pieczenia warzywa zraszamy wodą z olejem, inaczej wyschną i będzie się je ciężko kroić.







4 komentarze:

  1. Ale cudnie wygląda :-) rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ dzieło, prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczna :) idealna na kolacje we dwoje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna jest! Wiedziałam gdzie szukać pomocy ;) dziękuję, że mimo choroby tak się postarałaś dla obcej właściwie osoby, jesteś niesamowita :) pozdrawiam i zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń