18 lut 2015

Gulasz wołowy z chrzanem i musztardą


Gulasz... jednogarnkowe, rewelacyjne danie, które można przyrządzać z dowolnymi dodatkami. Ja najchętniej podaję go z utłuczonymi ziemniakami lub kaszą i buraczkami.
Do gulaszu można użyć każdego rodzaju mięsa, różne warzywa i różne przyprawy. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Taki z chrzanem i musztardą pamiętam z rodzinnego domu :)

Składniki:

1 kg łopatki wołowej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 l rosołu/wody
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
2 łyżeczki musztardy dijon
sól, pieprz
olej do smażenia


1. Mięso wołowe dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Bez żadnych przypraw wrzucamy na rozgrzany olej i na większym ogniu obsmażamy ok 5 minut, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wywar lub wodę i całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 1,5h (mięso musi dobrze zmięknąć). Możliwe, że podczas duszenia konieczne będzie dolanie wody.

2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, z papryki czerwonej i żółtej wykrawamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę lub słupki. Pokrojone warzywa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do miękkiej wołowiny i dusimy ok 15 minut.

3. Gulasz wołowy doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i chrzanem. Podajemy go z kaszą lub z utłuczonymi ziemniakami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz