Składniki:
ciasto na pierogi:
350 g mąki
ok. 125 ml gorącej wody
1/4 szkl oleju
sól
farsz:
300 g białego sera
1 duża cebula
500 g ugotowanych ziemniaków
8 suszonych pomidorów
sól, pieprz
omasta:
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki, biały ser i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Suszone pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
4. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Ciepłe pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, chwilę podsmażamy, a przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz