8 gru 2014

Piwny karczek w kapuście



Danie w stylu ,,coś z niczego", kawał mięsa, kapusta, piwo i kiszony ogórek to moja propozycja na obiad dla wygłodniałego mężczyzny ... :)))

Składniki:

5 plastrów karkówki
2 szklanki jasnego piwa
1/2 główki małej białej kapusty
1/2 passaty pomidorowej z ziołami
sól, pieprz, majeranek, odrobina kminku

1. Karczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Kapustę szatkujemy i również podsmażamy na dużym ogniu z dodatkiem kminku.

2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy karczek, przykrywamy kapustą, polewamy passatą ziołową i piwem, przyprawiamy solą i pieprzem.




3. Pieczemy pod przykryciem ok 1 godz w 175*C. Mięso podajemy z ziemniakami lub kaszą i kiszonymi ogórkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz