23 sie 2014
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Dzisiejszy dzień zaczął się całkiem ,,destrukcyjnie". Nie wiem czy to ja dzisiaj miałam zbyt dużo energii, czy złośliwość losu psuła wszystko, czego się nie chwyciłam (no bo to przecież nie ja :)))) ). Na szczęście, do gotowania mam dużo więcej cierpliwości niż do innych rzeczy, więc potrawy, które dzisiaj w niej powstały wyszły rewelacyjne. A że weny dzisiaj całkiem brak, postawiłam na bardzo proste dania. Jednym z nich był deser idealny do kawy, herbaty, a także do dżemu i kremu czekoladowego... a cóż to takiego? Ukochana, prosta, klasyczna drożdżówka z rodzynkami i kruszonką. Niech chociaż ona mi osłodzi ten dzisiejszy, pechowy dzień :)))) http://pysznapasja.wordpress.com, dziękuję za uratowanie przed katastrofą :))))
Składniki:
40 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
3 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
200 ml letniego mleka
1 jajko
1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
80 g rodzynek
Kruszonka:
1 łyżka zimnego masła
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Domowa drożdżówka jest najlepsza! :))
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA jeśli nie mam świeżych drożdży to mogą być suche? Jak tak, to ile tych suchych?
OdpowiedzUsuń