26 cze 2014

Focaccia z cebulą i solą ziołową




Tak długo się do tego zabierałam, aż w końcu upiekłam: pyszna, mięciutka włoska focaccia idealna do zimnego piwa, sałatki, zupy, jako dobra baza na kanapki. Do focacci można dodać mąki chlebowej, zwykłej mąki pszennej lub częściowo pszennej z semoliną, a cebulę można zastąpić dowolnymi, ulubionymi składnikami: pomidorami suszonymi, oliwkami, bazylią itp. :)

Składniki:

6 szklanek mąki pszennej
2,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka soli ziołowej
2 łyżki oliwy z oliwek
4 dag świeżych drożdży

3 cebule
sól ziołowa (sól, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, lubczyk)
oliwa z oliwek z rozmarynem


1. Do miski przesiewamy mąkę z solą. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, wlewamy oliwę z oliwek i całość przelewamy do mąki. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy hakiem. Jeżeli nie mamy odpowiedniego miksera, ciasto zarabiamy ręcznie, ale mąkę i wodę z drożdżami dodajemy stopniowo. Ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.


2. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, doprawiamy solą i rozmarynem. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na dwa prostokąty, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną oliwą z oliwek. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 40 minut.



3. Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy cebulą. Focaccię pieczemy ok 25 minut w 200*C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz