Po dłuższej przerwie majówkowej i problemie z internetem czas na blogowe nowości :)
Zapraszam na pięknie prezentujące się wiosenne ciasto tulipan. I bynajmniej nie chodzi tutaj o ciasto w takim kształcie, a w takich kolorach. Jest pracochłonne, ale zaręczam, że wysiłek się opłaci :)
Składniki:
1 op. masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 szklanki mąki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki kakao
1 budyń śmietankowy
1 kisiel truskawkowy
1/2 szklanki maku
Masa:
1/2 l mleka
8 łyżek cukru
1 1/2 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy
1/2 op. masła
sok z cytryny
1. Białka oddzielamy od żółtek. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodajemy oliwę z oliwek, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z białek.
2. Masę dzielimy na 4 części. Do I dodajemy mak, do II budyń, do III kisiel, a do IV kakao.
3. Po łyżce nakładamy masę na blachę. Ciasto pieczemy ok 45 minut w 190*C. Studzimy i przekrawamy na pół.
4. Gotujemy budyń. Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Mieszankę budyniową wsypujemy do pozostałego mleka razem z mąką i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie ze sobą łączymy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę. Gotujemy ok 30 sekund i wyłączamy pod rondelkiem gaz. Gdy budyń lekko przestygnie dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozpuściło i połączyło z resztą.
5. Ciasto nasączamy ulubionym ponczem (u mnie brandy z wodą, cytryną i cukrem) przekładamy kremem, polewamy czekoladą i posypujemy kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz