8 maj 2014

Sos marinara - tradycyjny sos pomidorowy do makaronu




Taki sos możesz przechowywać w lodówce, możesz go zamrozić lub dowolnie urozmaicić. Poniżej przedstawiam składniki, z których powstanie tradycyjny sos pomidorowy.
Podany z makaronem i posypany parmezanem stanowi danie obiadowe.


Składniki:

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki wina - czerwonego lub białego, półwytrawnego
puszka pomidorów w puszce
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki bazylii (użyłam suszonej)


1. Cebulę kroimy na małe piórka i smażymy  na oliwie z oliwek ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy wino. Dusimy razem ok 3 minut i dodajemy pomidory oraz przyprawy. Bazylię ścieramy pomiędzy dłońmi, aby wytworzyła intensywny zapach i smak. Wszystko razem dusimy ok 15 minut.

2. Sos można zmielić w blenderze, lub po uduszeniu nie poddawać go już żadnym obróbkom :) Ja swój sos zmieliłam, ponieważ będzie on tylko dodatkiem do głównego dania. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz