20 maj 2014

Truskawki w czekoladzie



Każdy z nas uwielbia truskawki i czekoladę. A w połączeniu te dwa składniki to bardzo silny afrodyzjak. Idealnie sprawdzi się jako słodki deser na kolację we dwoje, a bez dodatku alkoholu z całą pewnością będą zajadać się nimi dzieci.

Składniki:

500 g truskawek

1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka miętowej czekolady
skórka z 1/2 cytryny
3 łyżki likieru pomarańczowego
6 łyżek mleka
1/2 szklanki kokosu

1. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy likier pomarańczowy, skórkę cytrynową i mleko. Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nie może dotykać wody, inaczej czekolada się przypali).


2. Umyte i osuszone truskawki maczamy w czekoladzie, a część z nich także w kokosie. Truskawki układamy płasko na tacce i chłodzimy w lodówce ok 1 godz.
Jeżeli truskawki będą wilgotne, czekolada będzie po nich spływać.



1 komentarz: