12 maj 2014

Knedle z truskawkami



Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna... a truskawki to zapowiedź lata :)
Knedle z truskawkami to moja propozycja na sezonowy obiad. Robię je tylko wtedy, kiedy mam dostęp do świeżych owoców - śliwek i truskawek.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków w łupinkach
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna - ilość zależna od rodzaju ziemniaków
sól, cukier

500 g truskawek
1/2 szklanki orzechów włoskich
masło do polania


1. Ugotowanie ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Ja do klusek używam ziemniaków z zeszłego sezonu. Nie nadają się już one jako dodatek do obiadu, bo są zbyt suche, ale na wszelkiego rodzaju kluski są idealne. Nie zawierają dużo wody, dzięki czemu nie rozwadniają potraw.

2. Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajka, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Mąkę pszenną dodajemy porcjami. Ja dodałam ok 30 dag, bo moja masa ziemniaczana dużo jej nie wchłonęła. Jeżeli jest taka konieczność, można nawet dodać pół kg, albo i więcej :) Masa musi stać się plastyczna i nie przyklejać się tak bardzo do dłoni.



3. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Odrywamy porcję masy ziemniaczanej, wtykamy w środek truskawkę i formujemy kulkę. Robimy tak z pozostałą masą i owocami. Tak przygotowane kluski gotujemy ok 5 minut w wrzącej, osolonej wodzie (czas gotowania zależny jest od wielkości klusek, jeżeli są małe gotujemy je 3 minuty).



4. Gotowe kluski podajemy polane masłem i posypane prażonymi orzechami i truskawkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz