15 kwi 2014

Tort zajączek


12 kwietnia mój Mąż obchodził urodziny i właśnie z tej okazji powstał ten tort. Wbrew pozorom nie jest taki trudny do zrobienia, wystarczy włożyć w niego trochę cierpliwości i serca. A czego się nie robi dla ukochanej osoby? :)


Składniki:

biszkopt x2:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

w drugim biszkopcie ujmujemy 1 łyżkę mąki i dodajemy 1 łyżkę kakao

masa jasna:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
25 dag masła
2 szklanki mleka w proszku
ok 5 łyżek adwokatu

masa czekoladowa:
180 g masła
ok 3 białek (1/5 szklanki)
1/3 szklanki cukru
2 tabliczki czekolady mlecznej
ok 5 łyżek wódki miętowej

Ponadto:
szklanka kokosu
różowy barwnik
marchewki i łapki z masy cukrowej (w kolejnym poście pokażę, jak zrobić masę cukrową)
2 tabliczki czekolady mlecznej
do nasączenia adwokat i wódka miętowa


1. Oddzielamy z 5 jaj białka od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukry i nadal ubijając wlewamy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łopatką. Na jasny biszkopt potrzebujemy 3 formy do babeczek (lub 1 do babeczek i formę w kształcie jajeczek) i metalową miskę. Wszystkie formy smarujemy masłem i w nich pieczemy biszkopty ok 15 - 20 minut. Z połączenia tych kawałków powstanie tył zajączka.


2. Tak samo robimy ciemny biszkopt, jedynie dodajemy odrobinę mniej mąki i dodatkowo wsypujemy kakao. Biszkopt przelewamy do prostokątnej formy (ok 20 x 10 cm) i pieczemy ok 30 minut w 180*C do tzw. suchego patyczka. Studzimy

3. Do masy czekoladowej białka z cukrem ubijamy na parze ok 5 minut, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Bardzo miękkie masło miksujemy na niskich obrotach i porcjami dodajemy masę czekoladową. Na koniec wlewamy wódkę. Jeżeli masa się zważy - nie szkodzi. Wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce i mikserem na wysokich obrotach wymieszać (trzeba tą czynność powtórzyć tyle razy, dopóki masa się ładnie nie połączy). Zostawiamy do przestudzenia. Gdy masa jest już kremowa przekładamy nią nasączony wódką miętową ciemny biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną masy i posypujemy rozdrobnioną jedną czekoladą. Ostatnią czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy boki ciasta.



4. Do masy białej mleko zagotowujemy w cukrem i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ubijamy w misce, dodajemy na zmianę zimne mleko i mleko w proszku. Na koniec do smaku dolewamy adwokat. Białą masą przekładamy części na zajączka, a następnie dodajemy do niej różowy barwnik.

5. Na ciemnym spodzie układamy 1 część zajączka i smarujemy ją różowym kremem. Do niej doklejamy pozostałe części, które również musimy pokryć warstwą masy. Gdy zajączek jest już dobrze pokryty posypujemy go kokosem. Łapki dekorujemy masą cukrową, a obok zajączka kładziemy marchewki z masy cukrowej. Tort wkładamy do lodówki na ok 2 godz.






 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz