16 kwi 2014

Ekspresowe ciasto ucierane wyjątkowo smaczne


Lubicie przychodzić niezapowiedziani w gości, lub dawać znać chwilę przed wyjściem, że kogoś odwiedzicie? Zazwyczaj jest to miła niespodzianka dla domowników, za wyjątkiem gospodyni... :) Ja biegam wtedy jak szalona, żeby tylko coś przygotować do przysłowiowej kawki. Na szczęście mam swój niezawodny przepis, który zawsze się sprawdza. Czas przygotowania takiego ciasta to 35 do 45 minut.
Jeżeli zimne ciasto owiniecie w folię aluminiową, bardzo długo utrzyma swoją świeżość (ok tyg. czasu)


Składniki:

310 g mąki pszennej
265 g cukru
4 jajka 150 g miękkiego masła
100 ml jogurtu (obojętnie jakiego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

czarna porzeczka - ok 1 szklanki (owoce mogą być dowolne!)

lukier:

sok z cytryny
cukier puder


1. Jeżeli mamy już przygotowane wszystkie składniki na ciasto, zwyczajnie..... wrzucamy je do miski (za wyjątkiem owoców) i łączymy ze sobą malakserem. Trwa to ok 5 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej utarte ciasto. Wierzch posypujemy dowolnymi owocami (u mnie porzeczki). Ciasto pieczemy ok 35 - 40 minut w 180*C.


2. Wyciskamy sok z 1 cytryny i dodajemy po 1 łyżce cukru pudru. Gdy polewa zrobi się biała i gęsta zaprzestajemy dodawania cukru i jeszcze gorące ciasto polewamy gotowym lukrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz